17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTranzactiile cu proprietatile de dinainte de 1990 nu se impoziteaza

Tranzactiile cu proprietatile de dinainte de 1990 nu se impoziteaza

Aportul in natura la capitalul social al unei firme, reconstituirea dreptului de proprietate, mostenirea sau donatia intre rude pina la gradul al IV-lea si schimbul imobiliar nu sint taxate.


Senatul a adus o serie de amendamente ordonantei de modificare a Codului Fiscal, multe legindu-se de regimul de impozitare a veniturilor din tranzactii imobiliare. Nici tranzactiile cu valori mobiliare n-au scapat de noi modificari, ceea ce indreptateste oarecum intirzierea aplicarii taxelor majorate pe capital, la 1 iunie in loc de 1 mai. De exemplu, Senatul a decis ca pentru calculul impozitului in cazul valorilor mobiliare se va folosi data dobindirii acestora. Senatorii au mai prevazut ca daca titlurile sint tinute in portofoliu pe o perioada mai mare de 365 de zile de la data dobindirii, impozitul la vinzarea lor va fi de 1%, prevedere care va ramine in vigoare si dupa 1 ianuarie 2006. Cistigul din tranzactionarea titlurilor intr-un termen mai scurt se impoziteaza cu 10%. In caz de pierdere, aceasta ramine la contribuabil.


Totodata, in cazul depozitelor bancare, data infiintarii lor este luata ca data de referinta in aplicarea cotei de impozitare de 10%. In cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, s-a stabilit ca se supun impozitarii numai constructiile fara destinatie de locuinta si terenurile de orice fel, fara constructii, dobindite dupa 1 ianuarie 1990.


De asemenea, impozitul de 10% se aplica doar in cazul in care proprietatea imobiliara este instrainata in mai putin de trei ani. Daca transferul se efectueaza fara pret, impozitul va fi calculat pe diferenta dintre valoarea de expertiza in conformitate cu regulile camerelor notarilor publici si valoarea de baza a imobilului.


Aportul in natura la capitalul social si schimburile imobiliare nu sint taxate


Pe de alta parte, tranzactiile imobiliare nu se impoziteaza daca este vorba de un aport in natura la capitalul social al unei firme. In aceeasi categorie intra si reconstituirea dreptului de proprietate, mostenirea sau donatia intre rude pina la gradul al IV-lea inclusiv si, nu in ultimul rind, schimbul imobiliar. Pierderea din transferul proprietatii imobiliare este considerata pierdere definitiva a contribuabilului.


Daca tranzactia imobiliara se face fara participarea unui notar, venitul trebuie declarat la organul fiscal in raza caruia se afla contribuabilul, iar, in cazul in care este vorba despre un nerezident, declaratia se face la Administratia Financiara in raza careia se afla imobilul.


Accize platite de persoane fizice


In alta ordine de idei, potrivit unui amendament din Senat, persoanele fizice care introduc in tara yahturi si barci de agrement, cu sau fara motor, vor fi platitori de acciza. Prin ordonanta de modificare a Codului Fiscal, acciza pentru aceste bunuri a fost fixata la 50%.


Un alt amendament vine sa rezolve problemele pescarilor care ar putea fi afectati de aceste masuri. Acciza va fi zero la achizitia barcilor de lungime mai mica de sapte metri si care au un motor de sub 15 cai putere.


Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a trecut deocamdata de Senat, luna trecuta, insa ea mai trebuie discutata si eventual si amendata la Camera Deputatilor. Este putin probabil ca ea sa isi mentina forma actuala, numai prin faptul ca la Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor este presedinte Mihai Tanasescu, fostul ministru de finante, sub mandatul caruia a fost infiintat Codul Fiscal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS