10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSediile fiscului, modernizate pe bani din executari silite

Sediile fiscului, modernizate pe bani din executari silite

Ministerul Finantelor Publice va avea posibilitatea sa retina o cota cuprinsa intre 5% si 25% din fondurile incasate in urma inspectiei fiscale sau din sumele confiscate ori obtinute prin executare silita, pentru finantarea cheltuielilor aferente achizitionarii sau amenajarii unor sedii.


Conform unui proiect de lege aprobat recent de guvern, Ministerul Finantelor, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile subordonate, va putea retine sume din diferite categorii de venituri, pentru modernizarea serviciilor pentru contribuabili si imbunatatirea activitatii de administrare a veniturilor bugetare.


Sumele vor putea fi retinute prin aplicarea unei cote de 25% la sumele stabilite suplimentar si incasate pentru bugetele administrate de Ministerul Finantelor Publice, ca urmare a inspectiei fiscale, a controlului financiar sau vamal, reprezentind diferente de creante fiscale principale, indiferent de modalitatea de stingere a acestora. O cota similara se va aplica si la sumele confiscate si incasate de minister si de unitatile sale subordonate.


Alte fonduri vor putea fi retinute prin aplicarea unei cote de 20% la sumele stabilite si incasate pentru bugetele administrate de minister, reprezentind creante fiscale accesorii, si la sumele incasate cu titlu de amenzi contraventionale, a unei cote de 15% din sumele provenind din valorificarea bunurilor confiscate, a unei cote de 7% din sumele obtinute prin valorificarea bunurilor confiscate de alte ministere sau institutii publice, precum si prin aplicarea unei cote de 5% din sumele incasate prin executare silita, inclusiv in cadrul procedurii de reorganizare judiciara si faliment.


Toate aceste fonduri vor fi utilizate, conform proiectului de lege, pentru finantarea cheltuielilor necesare finalizarii unor obiective de investitii cuprinse in bugetul ministerului si al unitatilor subordonate, pentru finantarea cheltuielilor cu amenajarea unor sedii ale Ministerului Finantelor Publice si unitatilor subordonate, precum si pentru finantarea cheltuielilor „pentru dotari independente si achizitii de sedii“, inclusiv pentru dotari cu tehnologia informatiei si comunicatii.


Conform documentului, fondurile vor fi folosite si pentru „rezolvarea problemelor intervenite ca urmare a unor situatii exceptionale“, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, precum si pentru finantarea cheltuielilor materiale si a prestarilor de servicii, necesare imbunatatirii activitatii.


In cazuri exceptionale, ministrul finantelor poate aproba utilizarea acestor sume „cu alte destinatii, inclusiv pentru stimularea suplimentara a personalului“, se mai arata in documentul citat.


Disponibilitatile existente la sfirsitul anului se vor reporta in anul urmator, cu aceleasi destinatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS