10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecatorii din Filiasi il pun in libertate pe sotul judecatoarei Sprinceana din Craiova

Judecatorii din Filiasi il pun in libertate pe sotul judecatoarei Sprinceana din Craiova

O decizie finala in privinta prelungirii arestarii preventive urmeaza sa fie luata de Tribunalul Dolj


Judecatoria Filiasi a respins ieri solicitarea procurorilor de prelungire a arestarii preventive a celor patru invinuiti, in dosarul padurii taiate ilegal din curtea UM 01414 Filiasi. Padurarul Ilie Rascacea, de 48 de ani, seful de district Nicolae Trusca, de 58 de ani, din cadrul Ocolului Silvic Filiasi, patronul firmei SC BRIN COMFOREST SRL Craiova, Iulian Bivolaru, de 38 de ani, precum si colonelul in rezerva Emil Sprinceana, de 44 de ani, fostul comandant al UM 01414 Filiasi, sint cu un picior afara din puscarie. Justificarea judecatorilor din Filiasi pare de-a dreptul hilara: procurorii n-au efectuat nici un act de urmarire penala in acest dosar, dupa data arestarii preventive. In zadar au incercat procurorii sa explice ca dosarul nici macar n-a fost la ei, s-a plimbat prin instante pina miercuri, iar joi a luat din nou calea Judecatoriei Filiasi, pentru prelungirea mandatului. Colegii de la Filiasi ai judecatoarei craiovene Daniela Sprinceana – al carei sot este unul dintre arestati – nici n-au vrut sa auda, respingind cererea Parchetului de pe linga Judecatoria Filiasi de prelungire a arestarii preventive pentru cei patru invinuiti.


Ocaua mica pentru sotul unei judecatoare


O astfel de decizie a judecatorilor filieseni in acest dosar era, de altfel, previzibila, in conditiile in care printre invinuiti se afla si sotul judecatoarei Daniela Sprinceana de la Judecatoria Craiova. Sa nu uitam ca, din cauza prelungirii excesive a audierilor din 20 aprilie, avocatul lui Sprinceana a avut posibilitatea de a obtine eliberarea – fie si temporara – a clientului sau, folosind tertipul recuzarii magistratilor de la Judecatoria Filiasi. Pe 22 aprilie, in fata probelor evidente, judecatorii din Filiasi n-au avut ce face si au fost de acord cu solicitarea procurorilor de arestare preventiva a colonelului Sprinceana, insa nu pe 29 de zile, asa cum solicitasera procurorii si cum, de altfel, chiar dispusesera judecatorii in cazul celorlalti trei invinuiti. Cumpanit cu ocaua mica, mandatul pentru sotul judecatoarei a fost de numai 15 zile. Iar acum, judecatorii din Filiasi si-au „reparat greseala“, considerind ca nu se mai impune arestarea preventiva a celor patru.


Nemultumiti de faptul ca invinuitii le scapa printre degete, procurorii din Filiasi au formulat deja recurs, care se va judeca, probabil, dupa Paste, la Tribunalul Dolj. Este de asteptat ca magistratii de la tribunal sa admita recursul Parchetului si sa prelungeasca mandatul de arestare al celor patru, avind la activ si alte decizii in acest sens. Spre exemplu, in cazul inspectoarei Georgeta Seftulescu de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, arestata preventiv dupa ce si-a dat girul la o returnare ilegala de TVA de citeva miliarde de lei, Tribunalul Dolj a acceptat prelungirea arestarii preventive, desi procurorii nu efectuasera nici un act nou de urmarire penala in dosar. Judecatorii au inteles ca procurorii nu au avut timp sa lucreze nimic in acel dosar, care a trecut prin fata lor doar pe drumul dintre instante. Este posibila o asemenea solutie si in cazul prelungirii arestarii preventive in dosarul padurii de la Filiasi, asta daca judecatorilor de la Tribunalul Dolj nu li se va face mila de colega lor de la Judecatoria Craiova, care isi are sotul in spatele gratiilor.


Reamintim ca procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Filiasi impreuna cu politistii din localitate lucreaza la acest dosar penal de mai bine de un an, dupa ce au descoperit ca din curtea UM 01414 Filiasi – unitate militara cu regim deosebit de strict, deoarece functiona ca depozit de armament si munitie – au fost taiati ilegal peste 200 de arbori, cu un volum de aproximativ 650 mc si o valoare estimativa a prejudiciului de aproximativ 2,7 miliarde de lei. In aceasta cauza penala, inregistrata sub nr. 356/P/2004, au fost audiate pina in prezent peste 300 de persoane, fiind efectuata inclusiv o expertiza de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII