10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul are cele mai murdare ape

Doljul are cele mai murdare ape

90 mc de gunoaie, strinse intr-o saptamina


Directia Apelor „Jiu“ Craiova a demarat, incepind cu 12 aprilie, o ampla actiune denumita sugestiv „Riul curat“. Pe baza Hotaririi nr. 30 a Administratiei Nationale „Apele Române“, a fost intensificata activitatea de control privind modul de realizare a sarcinilor din cadrul sistemelor de gospodarire a apelor. In acest sens, au fost verificate formatiile de lucru din judetele Dolj, Gorj, Mehedinti si, partial, Hunedoara. Inspectorii au verificat daca s-au identificat si ridicat depozitele de deseuri menajere si industriale din extravilanul localitatilor. De asemenea, societatile de gospodarire a apelor trebuia ca, in colaborare cu consiliile locale, sa previna poluarea accidentala a mediului, a surselor subterane si a cursurilor de ape din intravilanul localitatilor.


La actiune au participat si reprezentanti ai Garzii Judetene de Mediu si ai Agentiei de Protectie a Mediului. Cea mai mare cantitate de deseuri colectate s-a inregistrat in judetul Dolj – 90 mc, desi s-a controlat o suprafata de numai 1,5 kilometri patrati. Urmeaza judetul Gorj, cu 60 mc de reziduuri, si Mehedinti, cu 32 mc. Cele mai curate ape sint cele din Petrosani, de unde s-au colectat doar sapte metri cubi de reziduuri.


Inspectorii au dat sase avertismente


In prima etapa, au fost date doar avertismente, oamenii fiind educati sa previna poluarea mediului. Inspectorii vor aplica insa amenzi doar daca cei in cauza refuza sa respecte legea. Saptamina aceasta au fost date sase avertismente si s-au dat termene precise in care sa fie igienizate apele. In caz contrar, se va apela la masuri coercitive, amenzile variind intre cinci si 50 de milioane de lei. Sint vizate atit persoanele fizice, cit si consiliile locale din localitatile in care au fost descoperite gunoaie in riuri. In judetul Dolj, cea mai murdara apa este riul Jiu, in zonele Bucovat, Prodila si Podari. Pe parcursul actiunii, inspectorii s-au confruntat cu situatii dificile. Acestia verificau o anumita zona, inlaturind reziduurile, dupa care, a doua zi, acelasi perimetru era plin de gunoaie. In aceste situatii s-a ajuns din cauza faptului ca doljenii sint obisnuiti sa arunce resturile menajere la intimplare. Reprezentantii Directiei Apelor „Jiu“ Craiova au declarat ca in aceasta perioada, cind se produc inundatii, este important ca apele sa fie curate, pentru ca localitatile sa fie cit mai putin afectate. Pina la urmatoarea actiune, inspectorii din cadrul directiei vor monitoriza locurile marcate, pentru a mentine curatenia riurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS