10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape 200 de craioveni au incasat ilegal peste 900 de milioane de lei

Aproape 200 de craioveni au incasat ilegal peste 900 de milioane de lei

• Cazul a fost descoperit de Camera de Conturi Dolj, care a acuzat Primaria Craiova si Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj ca nu si-au facut datoria • Acuzatii se apara si spun ca nu este vina lor


Celebrul program de sprijinire a familiilor sarace, care nu-si pot plati intretinerea in sezonul rece, s-a transformat in ultimele zile intr-o disputa intre trei institutii care se acuza reciproc de necunoasterea prevederilor legale. Marul discordiei il reprezinta ajutoarele oferite in perioada noiembrie 2003 – martie 2004 pentru 192 de familii din Craiova care ar fi declarat in fals ca nu detin nici o sursa de venit, in felul acesta prejudiciind statul cu aproape un miliard de lei, bani primiti in contul platii intretinerii pentru cele cinci luni din sezonul rece.


Camera de Conturi Dolj a finalizat recent un raport referitor la acordarea ajutorului de la stat conform Ordonantei de Urgenta nr. 81/2003, in care arata cu degetul catre Primaria Craiova si Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj (DDFSS). Conform anchetei efectuate de inspectorii Camerei, de prevederile legii puteau beneficia familiile si persoanele singure, cu venituri reduse, care au incalzire centralizata, acestea avind dreptul de a primi lunar anumite sume, stabilite in functie de veniturile nete declarate. Inspectorii au constatat ca in 2004 DDFSS Dolj a platit pentru 37.828 de persoane peste o suta de miliarde de lei ajutoare de incalzire in perioada noiembrie 2003 – martie 2004. Asa cum rezulta din raportul Camerei de Conturi, dintre acestea, 192 de persoane ar fi declarat ca nu au nici un fel de venituri, primind ilegal peste 900 de milioane de lei. Pentru a stabili care este adevarul, inspectorii au comparat, pe baza codului numeric personal, datele din dosarele solicitantilor cu acelea inregistrate in evidentele Casei Judetene de Pensii. Surpriza mare insa. Toate cele 192 de persoane realizasera venituri in perioada respectiva, ceea ce inseamna ca declaratiile date Primariei Craiova pe proprie raspundere au fost false. „Ca urmare a nedeclararii veniturilor, cele 192 de persoane au fost incluse in transa cea mai mica de venit prevazuta de lege, adica de la 0 la 880.000 de lei, pentru care au fost acordate cele mai mari ajutoare, de 1,6 milioane de lei lunar“, se arata in raportul Camerei de Conturi Dolj. Aceasta nu stie insa care este cuantumul exact al sumelor acordate ilegal, deoarece exista diferente intre baza de date a Casei de Pensii, unde sint declarate veniturile brute, si cea a primariei, unde solicitantii a trebuit sa declare venitul net.


Camera de Conturi arata cu degetul catre Primaria Craiova si DDFSS Dolj


Camera de Conturi a gasit si vinovatul pentru cele 900 de milioane acordate ilegal. Raportul mentioneaza ca acest lucru a fost posibil din cauza faptului ca Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj nu a monitorizat aplicarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 81/2003 si pentru ca aceasta nu a luat nici o masura de verificare. Conform inspectorilor, DDFSS nu a verificat daca sistemul de incalzire utilizat corespundea cu datele cuprinse in cerere sau daca sumele corespund tipului de incalzire utilizat. Pentru acest lucru, Camera de Conturi a aratat cu degetul catre directorul executiv adjunct al DDFSS Dolj, Nicolae Marius Simcelescu, care, in opinia inspectorilor, „nu a dispus luarea masurilor prevazute in instructiunile aprobate prin ordinul MMSSF 41/2002“. Inspectorii ii reproseaza lui Simcelescu faptul ca avea posibilitatea sa verifice datele prin comparare cu cele din evidenta Casei Judetene de Pensii. De reprosurile Camerei de Conturi nu a scapat nici Elena Trifu, directoarea adjuncta a Serviciului de asistenta sociala din Primaria Craiova, careia Camera i-a trimis si o cerere pe 31 martie, prin care ii solicita sa explice discrepantele din documente.


Acuzatii dau vina pe cetateni


Virgil Dragomirescu, directorul general al DDFSS Dolj, a declarat ca institutia pe care o conduce a facut deja o contestatie catre Camera de Conturi, spunind ca nu este obligatia directiei sa verifice dosarele solicitantilor. „Vinovata este primaria, pentru ca la ei se depun cererile. Noi nu am facut altceva decit sa efectuam platile pe baza situatiei centralizate. Nu sintem organ de ancheta“, a declarat Dragomirescu. Conform acestuia, verificarea se face prin sondaj, el precizind ca DDFSS nu a efectuat nici o verificare pe teren, deoarece este treaba primariei. „Noi avem o adresa de la fostul primar, Bulucea, in care se spune ca dosarele sint in regula, mai putin 20 dintre ele. Era dificil de urmarit daca declaratiile pe proprie raspundere corespundeau realitatii, deoarece unele persoane au lucrat la trei, patru firme intr-un an. Daca se constata ca suma este prejudiciu, vinovata este primaria, careia i-am cerut sa ne puna la dispozitie documentele. Acum am luat la control toate dosarele“, a spus Dragomirescu, adaugind ca acest lucru se intimpla ca urmare a interventiei Camerei de Conturi. La rindul sau, directorul adjunct, Marius Simcelescu, a declarat ca nu avea atributii de control sau verificare a dosarelor. „Sa-mi arate mie articolul de lege care ma obliga la acest lucru. Conform HG 1.206/2003, datele de la Regia de Termoficare erau certificate de primarie, iar noi primeam situatia centralizata“, a precizat acesta. Elena Trifu, reprezentanta primariei, considera ca nu are nici o vina pentru situatia creata. „Persoanele au dat declaratii pe propria raspundere. Am facut anchete sociale, dar prin sondaj, iar cazurile descoperite le-am trimis la politie. Noi nu putem sa verificam daca veniturile declarate sint reale, deoarece, atunci cind depun dosarul, legea nu ii obliga sa aduca si documente justificative. A fost o initiativa a primariei in urma cu citiva ani, cind s-au cerut si documente, dar era o masura de siguranta. Le-am explicat si celor de la Curtea de Conturi acest lucru“, a declarat Elena Trifu. Indiferent de tensiunea creata intre cele trei institutii, importanta este recuperarea banilor, in cazul in care concluziile Camerei de Conturi ramin definitive, iar acest lucru s-ar putea face chiar de la cei care se presupune ca au dat declaratii false.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS