8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChama a „albit“ 62 de milioane de dolari si trei milioane de euro

Chama a „albit“ 62 de milioane de dolari si trei milioane de euro

Culmea, in urma cu doi ani, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de eliberare pentru o cautiune de 70 de milioane de lei!


Desi ofiterii Serviciului de combatere a spalarii banilor – Directia de investigare a fraudelor din cadrul IGPR, impreuna cu ofiterii SRI, au dovedit, inca din 2003, ca afaceristul sirian Omar Chama „spalase“ peste 50 de milioane de dolari prin intermediul a 15 firme-fantoma, magistratii Tribunalului Bucuresti au dispus eliberarea lui din arest pentru o cautiune de 70 de milioane de lei. Procurorii au mai avut nevoie de un an pentru a stringe alte probe care sa-l incrimineze pe Omar Chama.


Specialistii in combaterea spalarii banilor si ofiteri SRI au documentat inca din 2003 activitatea infractionala a gruparii conduse de sirianul Omar Chama, stabilind ca, prin intermediul a 15 firme-fantoma, in perioada ianuarie – august 2003, a transferat in strainatate prin viramente bancare (pe baza unor documente false) peste 50 de milioane de dolari. Dupa verificarea efectuata de ofiterii anchetatori, pe 28 august s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals, de care erau acuzati Ismail Al Swida si Mohamed Feezan, asociati si administratori la SC Al Swida Impex SRL si SC Iura Universal SRL, firme-fantoma din Capitala, care, in perioada iulie – august 2003, au realizat transferuri valutare externe de aproape 7,5 milioane de dolari. Simultan, sub supravegherea unui procuror din cadrul Ministerului Public, s-a organizat un flagrant la Agentia Voluntari a Romanian Bank International, finalizata cu arestarea preventiva pentru trei zile a lui Hussein Chama, Bashir Salih si Srouji Yasin, precum si invinuirea altor cinci cetateni straini, acuzati de savirsirea infractiunilor de crima organizata, complicitate la evaziune fiscala, fals intelectual si uz de fals.


Totodata, flagrantul a scos la iveala faptul ca, in numai doua ore, pe 24 august 2003, respectivii au transferat succesiv 13,881 miliarde de lei prin conturi curente deschise la agentia respectiva a RIB si care apartineau altor firme-fantoma, urmind ca acestea sa se ocupe cu schimbarea lor in valuta si sa-i transfere „afara“. Cercetarile au continuat cu perchezitii la trei dintre imobilele membrilor gruparii conduse de Omar Chama, de unde au fost ridicate documente de constituire si functionare a firmelor-fantoma folosite pentru spalarea banilor.


Patru agentii RIB


De la domiciliul lui Omar Chama, care a refuzat sa fie de fata, desi a fost solicitat telefonic, a fost ridicata o casa de bani in care se aflau trei pasapoarte, dintre care doua pe numele lui, documente bancare redactate in araba si 56.106 dolari, 2.040 de euro si peste 125 de milioane de lei, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare preventiva provizorie.


O luna mai tirziu, pe 21 septembrie 2003, ofiterii Serviciului de combatere a spalarii banilor si cei ai SRI au reusit depistarea si arestarea lui Omar Chama, magistratii Tribunalului Bucuresti dispunind arestarea preventiva pentru 28 de zile.


Potrivit anchetatorilor, din verificarile financiare facute la timpul respectiv, a reiesit ca grupul infractional organizat condus de Omar Chama, Bachar Hirati Dit Afgani, cetateni sirieni, Basam Ali Ahmad Mezer, cetatean palestinian, si Nabil H.N. Hassan Al Dori, cetatean irakian, prin intermediul a 17 firme-fantoma a transferat in strainatate, in perioada ianuarie – august 2003, pe baza unor documente financiar-bancare si vamale false (OP, facturi externe, DPI, DVI, contracte), 62.342.419 dolari si 2.890.634 de euro. Transferurile externe s-au realizat prin Agentiile RIB din Voluntari, Mosilor, 13 Septembrie si Sucursala municipiului Bucuresti.


Suveica de 89 de firme


O data cu inceperea urmaririi penale impotriva membrilor acestui grup, s-a aplicat sechestru asigurator pe conturile curente, apartinind unui numar de 89 de societati comerciale implicate in operatiuni de spalare a banilor, indisponibilizindu-se peste 45 de miliarde de lei. Pe 30 august, cetatenii retinuti cu ocazia flagrantului de la Agentia Voluntari, Hussein Chama, Bashir Salih si Srouji Yasin, au fost prezentati instantei Tribunalului Bucuresti, care a dispus arestarea lor preventiva pentru 28 de zile. Desi pe parcursul anchetei cetatenii incriminati au refuzat sa colaboreze cu organele de cercetare penala, pe 17 decembrie 2003, magistratii Tribunalului Bucuresti au admis „in principiu“ cererea de eliberare pe cautiune pentru Omar Chama si Hussein Chama, pentru suma de 70 de milioane de lei. Potrivit anchetatorilor, sirianul ar fi cercetat si in alt dosar in care Genica Boerica, respectiv Omar Hayssam si Mohamad R. sint acuzati de infractiuni economice care aduc atingere sigurantei nationale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS