12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAVAS vrea sa scape de actiunile detinute la firmele din Dolj

AVAS vrea sa scape de actiunile detinute la firmele din Dolj

• Pe lista figureaza si MAT SA, BACHUS SA si MERCUR SA, la aceasta din urma printre administratori numarindu-se si subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega


Chiar daca pare greu de crezut, luind in calcul situatia economica a Doljului, majoritatea societatilor comerciale la care statul a detinut pachetele majoritare de actiuni au intrat in proprietate privata. Firmele pe care autoritatile le vor scoate la vinzare in acest an pot fi numarate pe degete, in cele mai multe cazuri fiind vorba despre pachete minoritare de actiuni care se vor vinde foarte greu, deoarece jocurile au fost deja facute. Actualele consilii de administratie au stabilit clar politica manageriala, iar eventualii cumparatori nu ar face altceva decit sa incerce sa incaseze dividendele aferente actiunilor detinute, asta in cazul in care de respectivele procente nu s-ar arata interesate chiar firmele sau persoanele fizice cu putere de decizie in cadrul societatilor supuse privatizarii. Nu este exclus ca Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), prin care statul mai detine actiuni la firmele in cauza, sa nu poata vinde nimic din cauza lipsei de atractivitate a ofertei, deoarece, pentru a controla o firma, este nevoie de 51% din capitalul social si nu de intregul pachet de actiuni.


Conform programului de privatizare pe anul in curs, AVAS a structurat firmele pe mai multe categorii. Cea mai importanta dintre societati este ELECTROPUTERE, inclusa pe lista firmelor monitorizate in cadrul programului PSAL, la care statul detine 62% din capitalul social in valoare de 76 de miliarde de lei, iar in prezent se lucreaza la o noua strategie de vinzare, date fiind esecurile consecutive de a gasi petitori seriosi care sa fie pe placul autoritatilor. Conform spuselor reprezentantilor Directiei de Informatii cu Publicul din cadrul AVAS, solutia pentru privatizarea ELECTROPUTERE se cauta la Palatul Victoria si nu la AVAS, care nu va face altceva decit sa se supuna deciziei guvernului. Pina in prezent, dupa cea de-a sasea incercare de privatizare, statul nu a gasit inca solutia de a scapa de pachetul majoritar de actiuni, reprezentantii AVAS neprimind nici un semnal din partea executivului. Pe lista negociata cu Banca Mondiala se mai gaseste Institutul de Cercetari Chimice si Tehnologie Aplicata Craiova, la care AVAS detine 100% din capitalul social in valoare de 1,9 miliarde de lei. Alte 67,7% procente, valorind aproape doua miliarde de le, detine statul si la SC Multiprest Service Craiova. AVAS a intocmit si o lista cu societatile la care au fost reziliate contractele de vinzare-cumparare ca urmare a neplatii actiunilor, trei societati din Dolj aflindu-se in aceasta situatie. De exemplu, SC Chimenerg Craiova SA a revenit in portofoliul AVAS in iulie anul trecut, deoarece cumparatorul nu a achitat pretul negociat pentru cele 86,7 procente din capitalul social. La fel s-a intimplat si cu Multiprest Craiova si Agromec Bratovoiesti, care s-au intors in proprietatea statului in 2003, respectiv 2004.


Statul mai are putin si termina privatizarea


Conform programului de privatizare pe anul in curs, AVAS are planuri cu alte cinci societati din Dolj care vor fi scoase la vinzare pe piata de capital. Pe linga RETIZOH si Transport Utilaj Constructii, pe lista figureaza nume celebre, precum SC Mat SA, SC Mercur SA sau SC Bachus SA, la care actionar este si una dintre firmele lui Genica Boerica, Geval Impex, asa cum rezulta din informatiile de pe site-ul Registrului Comertului, firma implicata in scandalul returnarilor ilegale de TVA de la Finantele doljene. Cu toate acestea, AVAS sustine ca in realitate statul detine 29,4%, ceea ce inseamna ca actiunile pe care le avea Geval Impex au intrat in proprietatea statului. In total, AVAS ar putea obtine pe cele cinci firme aproape 13 miliarde de lei, cea mai mare valoare, de 5,2 miliarde, inregistrindu-se in cazul Transport Utilaj Constructii. In cazul Mercur SA, AVAS este „colega“ de capital social cu SC Broadhurst Investments Limited si SIF Oltenia, care este si actionarul majoritar cu 85,5%. Printre administratori se regasesc Ioan Vigariu si actualul subprefect de Gorj, liberalul Dan Ilie Morega, cunoscut si sub numele de „Sfintul de la Pades“, pentru ca si-a pictat chipul pe peretii unei biserici. Mai putine actiuni, doar1,9% din capitalul social, are AVAS la SC Mat SA, unde jocurile le face SC Autocora SRL, o societate din Alexandria care detine pachetul majoritar de actiuni. Pe linga aceasta, mai detin actiuni SIF Oltenia si SC Broadhurst Investments Limited Bucuresti. Va mai trece multa vreme pina cind AVAS va reusi sa treaca integral in proprietate privata fostele societati de stat. Nimeni nu garanteaza ca planul stabilit pentru acest an va putea fi respectat, daca luam in calcul situatia de la ELECTROPUTERE, unde autoritatile au intrat in criza de idei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS