5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Medicul va raspunde

Maria Popescu, pensionara din Craiova: A existat in aceasta iarna epidemie de gripa in Dolj si cum s-a manifestat?


Raspuns: – In lunile februarie si martie si, mult mai rar, in aprilie s-au prezentat la nivelul cabinetelor medicale din Dolj si din tara o serie de pacienti care aveau in general simptome asemanatoare: febra 38-39 grade Celsius, dureri musculare, astenie, iritatie si dureri intense la nivelul faringelui, tuse seaca, disfonie (raguseala), rinoree. In urma examenului obiectiv nu s-au descoperit semne ale unor afectiuni pulmonare mai grave (exemplu: pneumonie), deci diagnosticul la toti acesti pacienti a fost de viroza respiratorie.


S-a prescris regim igienico-dietetic (lichide, vitamine etc.), antialergice, antiinflamatoare si, mai rar, antibiotice – in caz de complicatii.


In general, perioada de stare a fost de aproximativ sapte zile, dupa care simptomele s-au remis. Boala au contractat-o atit cei care isi administrasera vaccin antigripal, cit si cei care nu si l-au administrat. Avind in vedere raspindirea bolii, putem spune ca aceasta a fost slab epidemica, luna aprilie marcind sfirsitul ei. Ca profilaxie, va recomand efectuarea vaccinului antigripal in perioada octombrie-decembrie 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS