10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou medicament pentru tratamentul hepatitei B

Un nou medicament pentru tratamentul hepatitei B

Medicamentul Pegasys (peginterferon alfa-2a) folosit in prezent pentru tratamentul hepatitei cronice de tip C va putea fi utilizat in curind si in tratamentul hepatitei cronice de tip B. Produsul respectiv a fost aprobat de Comisia Europeana, urmind sa fie introdus si in România in perioada urmatoare, pentru tratamentul hepatiei virale de tip B atit pentru bolnavii cu antigen HBe pozitiv, cit si pentru cei cu antigen HBe negativ.


Medicamentul va putea fi procurat gratuit, in urma protocoalelor incheiate cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. „Tratamentul cu Pegasyl se utilizeaza deja de doi ani pentru bolnavii cu hepatita C, fiind inclus pe lista cu medicamente gratuite. In momentul in care se va publica in Monitorul Oficial, il vom include si noi pe lista cu medicamente gratuite pentru Hepatita B“, a mentionat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvint al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj. Punctul forte al medicamentului este faptul ca acesta actioneaza pe doua cai: stimuleaza sistemul imunitar si opreste replicarea virusului in organism. In plus, in timp ce tratamentul actual trebuie urmat toata viata, existind riscul dezvoltarii rezistentei virale, medicamentul Pegasyl se foloseste pe o perioada limitata.


10% dintre români sufera de hepatita B sau C


Hepatita de tip B este o boala provocata de un virus care patrunde prin organism si ataca in principal ficatul. Virusul poate provoca leziuni deosebit de grave ale ficatului, ajungindu-se pina la stadiul de ciroza hepatica.


Virusul hepatitei B se transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoana infectata, prin manevre singerinde (injectare de droguri, tatuare, manichiura, ras) sau prin folosirea in comun a obiectelor de toaleta sau altor obiecte in familii sau colectivitati inchise.


Hepatita cronica B este a zecea cauza de mortalitate la nivel mondial (anual inregistrindu-se aproximativ un milion de decese din cauza acestei maladii) si responsabila de 60-80% dintre cazurile de cancer hepatic inregistrate in intreaga lume. In România predomina forma cea mai grava de infectie, cu antigen HBe negativ, speranta de vindecare a bolnavilor fiind pina in acest moment mai redusa. Specialistii considera ca zece la suta din populatie este infectata cu virusurile hepatiteloer virale B si C, Hepatita B fiind prezenta mai ales in rindul populatiei tinere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS