23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePamint, bani si slujbe - subiectele preferate in sesizarile catre autoritati

Pamint, bani si slujbe – subiectele preferate in sesizarile catre autoritati

O parte dintre locuitorii judetului Olt par a fi inteles putin altfel decit majoritatea ce inseamna ca autoritatile se afla la dispozitia cetatenilor. Cel putin o treime dintre cei care se prezinta in audienta la prefectul sau subprefectul judetului sint clienti „fideli“. An de an, aproximativ aceleasi persoane vin in audienta la unul dintre cei doi reprezentanti ai guvernului in judet cu diverse probleme, mai mult sau mai putin inchipuite. Daca, in unele cazuri, se poate vorbi despre motive intemeiate ale prezentarii in audienta, in multe alte cazuri este vorba practic de tot felul de probleme nascocite. Altfel nu se poate explica de ce autoritatilor li se solicita sa intervina pe cale militara in anumite chestiuni bizare sau pur si simplu li se cere anularea unor acte judecatoresti ramase definitive…


Pamintul, vesnica problema


Potrivit statisticilor oficiale ale Prefecturii Olt, la audientele celor doi reprezentanti ai guvernului se prezinta in medie 50 de persoane zilnic. Vinerea trecuta insa, numarul celor cu probleme a batut orice record: 76 de cetateni s-au inscris in registrul institutiei pentru a-si spune pasurile in speranta rezolvarii lor. Nici unul dintre ei nu a plecat acasa pina ce nu a fost primit de prefect sau de secretarul general al institutiei.


„Nu mai stim ce sa facem! Practic, vin tot mai multi in audienta, iar cei care nu vin ne trimit prin posta tot felul de adrese, plicuri cu copii xerox dupa mai multe acte mai mult sau mai putin oficiale etc. Nu se mai opresc (sesizarile – n.r.), parca ar fi pe banda rulanta. Ce e mai rau este ca sint multi care vin mereu. Am ajuns sa ne cunoastem dupa nume. Ii primim pe toti, nu putem sa-i dam afara. Problema este ca ne tin din treaba, deoarece pe linga ei vin si oameni cu probleme reale. In general, problemele sint aceleasi. Sint foarte numeroase aspectele legate de pamint, unde exista sentinte judecatoresti definitive, dar pe care cei care vin la noi in audienta refuza sa le recunoasca deoarece nu sint in favoarea lor. Asa ca vin la noi in speranta ca putem sa-i ajutam in vreun fel. Multi oameni mai cred ca prefectul are piinea si cutitul si ca, daca vrea, poate sa ajute pe oricine. Or, situatia nu este deloc asa, numai ca oamenii nu inteleg si vin valuri-valuri cu aceleasi probleme cu care au venit si acum o luna sau doua, ori de mai multe ori“, a spus Adrian Pop, secretarul general al Prefecturii Olt.


O analiza a institutiei statului releva ca jumatate din problemele cu care oamenii se prezinta in audienta reprezinta chestiuni legate de pamint, 30% vizeaza acordarea de ajutoare sociale, 10% locuri de munca, iar restul se refera la diverse aspecte: certuri cu vecinii etc.


Kurzii, inamicul public numarul 1


Printre cei mai vechi clienti ai oficialitatilor oltene se numara si Eugenia Gherasim, din Corabia. Trecuta de mult de 50 de ani, aceasta este unul dintre cei mai inversunati adepti ai reinfiintarii judetului Romanati. Ori de cite ori s-a infatisat in fata prefectului sau a subprefectului, ea prezinta aceleasi revendicari extrem de importante in viziunea sa. Capul de afis al solicitarilor consta in acordarea de urgenta a 5.000.000 de lei pentru a-si putea confectiona un aparat de detectare a substantelor toxice care se gasesc in alimentele comercializate in pietele din judet, inclusiv in legume si fructe! In plus, Eugenia Gherasim a cerut prefectului sa aiba grija ca in fiecare librarie din Olt sa existe cit mai multe exemplare din Constitutia tarii si orice cetatean sa fie obligat sa cumpere cartea de capatii a tarii pentru a o invata pe de rost! Iar revendicarile cu caracter hilar nu se opresc aici. Adrian Pop precizeaza ca aceeasi persoana a facut deja numeroase demersuri pentru ca toate persoanele trecute de 75 de ani sa primeasca o pensie de sase milioane de lei chiar daca nu au muncit niciodata, iar cupoanele pentru caldura sa poata fi utilizate si la achizitionarea de ulei, lapte, faina si alte asemenea produse.


De asemenea, un cetatean din Corabia vrea ca prefectul sa recupereze pe orice cale acvila amplasata odinioara pe umarul unei statui din fata sediului primariei orasului.


Cea mai hilara solicitare pe care au auzit-o oficialii prefecturii a venit insa de la un cetatean din Corabia, care, dupa ce le-a spus de nenumarate ori ca, la el in oras, kurzii s-au inmultit peste masura in ultima vreme, a cerut arestarea imediata a lor si, pentru cei care nu se cumintesc, a cerut executarea lor. „Unele sesizari sint foarte ciudate. Nu avem incotro. Ii ascultam pe toti si incercam sa-i lamurim cum putem. Cei mai multi se fac ca pricep si pleaca, dar apoi revin. Iar situatia se repeta, in destule cazuri, de nenumarate ori. Asta e!“, a precizat Adrian Pop.


Masuri „antiasalt“


De la inceputul anului si pina in prezent s-au prezentat in audienta la sediul prefecturii aproape 400 de cetateni. Alte 820 de persoane, care nu au putut veni pina la Slatina, au apelat la serviciile societatii Posta Româna, prin intermediul careia au expediat 820 de petitii. Pentru ca nu au fost multumiti de raspunsurile primite de la oficialii din Olt, 143 de cetateni au mers mai departe cu demersurile lor si au ajuns pina la presedintie, guvern sau diverse ministere. De acolo insa, jalbele oamenilor au fost retrimise autoritatilor din judet. Pentru a nu mai fi asaltati de atitea probleme din partea cetatenilor, reprezentantii prefecturii vor incerca sa fixeze numarul persoanelor care vor putea fi primite in audienta, la maximum 50 pe zi. Ramine de vazut daca oficialii olteni nu vor ceda si de aceasta data „presiunilor“ cetatenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS