14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste putred si vin expirat in piata de la Orizont - Craiovita Noua

Peste putred si vin expirat in piata de la Orizont – Craiovita Noua

In urma sesizarilor primite la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj de la cumparatorii craioveni, cu privire la calitatea produselor din magazine, inspectorii au efectuat simbata controale in magazinele si pescariile aflate in cartierul Craiovita Noua, in piata de la Orizont.


La pescaria SC Fitocrap SRL, pestele congelat, dar si cel prospat era depozitat necorespunzator in aceeasi lada frigorifica. Pe linga faptul ca nu erau respectate cele mai elementare conditii de pastrare si depozitare, lada frigorifica era ruginita, iar pestele era asezat in cutii murdare. Vinzatorul nu a prezentat inspectorilor OJPC nici un document de provenienta a marfii si nici macar certificatele de calitate. Unitatea nu dispunea de apa calda, desi in lege se prevede ca toate pescariile sa aiba permanent apa calda si rece.


Pe cutiile cu peste, etichetele nu erau traduse in limba româna, iar termenul de valabilitate lipsea. In cutiile in care scria (in engleza – n.r.) ca se afla un anumit tip de peste, inspectorii au descoperit altceva. Vinzatorul, neintelegind revolta inspectorilor, a declarat: „Ce vina am eu ca scrie ca in cutie este macrou si este merluciu? Sint vinovat eu ca nu scriu termenul de valabilitate“, a spus nedumerit Misu Stoila.


Inspectorii OJPC au declarat ca in ultima perioada au fost sesizati de numerosi cumparatori craioveni, nemultumiti de calitatea marfii cumparate. „Avem multe reclamatii de la craioveni care ne spun ca pestele congelat cumparat din magazine si pescarii, in urma decongelarii, este putred. Ce am gasit in aceasta unitate este foarte grav: pe ambalaje nu era trecut tipul de sortiment si nici termenul de valabilitate. Scria intr-adevar ca este valabil 12 luni, dar nu se stia data cind a fost produs. Conditiile de igiena, depozitare si pastrare a marfii lasa de dorit“, a precizat Maria Draghici, inspector OJPC Dolj.


Vin expirat de peste un an


A doua unitate verificata, care a mai ramas deschisa la aparitia inspectorilor OJPC, a fost un magazin alimentar. Vinul alb expus la vinzare era expirat de peste un an. Cafeaua vrac, care era trecuta pe eticheta ca fiind naturala si avind pretul ca atare, era de fapt un amestec, in care peste 50% era naut. Existau produse ale caror etichete lipseau. „La sortimentele de cafea, in loc sa fie trecut tipul cafelei, comerciantii au obiceiul sa treaca marca ambalatorului. Clientii risca astfel sa cumpere cafea in amestec, pe care, daca ar sti continutul ei, nu ar cumpara-o. Pentru neregulile descoperite, ambele unitati controlate vor fi sanctionate corespunzator cu o amenda cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de lei“, a mentionat Maria Draghici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU