17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTirguiala pentru copii si abuzurile s-au generalizat

Tirguiala pentru copii si abuzurile s-au generalizat

Protestele din vara trecuta nu le-au adus nimic asistentilor maternali din judetul Olt. Ei au sperat sa li se faca dreptate acum, ca s-au schimbat oamenii si poate noii sefi vor sa respecte legea. S-au ales, ca intotdeauna, cu promisiuni si termene. Asistentii maternali sint in continuare calcati in picioare de „stapinii“ de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Olt. Semneaza in continuare contractele individuale de munca in alb, iar sindicatul infiintat in toamna trecuta nu e recunoscut de conducerea institutiei.


Asistentii s-au convins ca nu au nici un aliat


Anul trecut, asistentii maternali din Olt se plingeau ca nu se acorda drepturile copiilor aflati in plasament. Banii de hrana au inceput sa-i primeasca de-abia dupa ce au protestat in fata Consiliului Judetean Olt, banii pentru cazarmament i-au primit pe jumatate si asa a ramas situatia pina astazi. Protestatarii au fost persecutati in fel si chip. S-au facut reevaluari, s-au ridicat atestate, cei care au refuzat sa preia in plasament al doilea copil au ramas si fara cel aflat la acel moment in ingrijirea lor.


Lucrurile s-au linistit o vreme, dupa care represaliile au fost reluate. Au fost atestati cu gramada asistenti din localitatile rurale, unde, se spune, inspectorii DGASPC Olt ajung la citiva ani o data pentru controale. Vechii asistenti, cei care au luat din institutiile statului copiii altora cind nimeni nu se inghesuia, au fost dati la o parte, sub diverse forme. Asistentii si-au constituit sindicat, prin care sa-si apere drepturile. Au inceput lupta, iar acum s-au convins ca nu au nici un aliat.


Un sindicat nerecunoscut de DGASPC Olt


Sindicatul Asistentilor Maternali din judetul Olt – „Suflet de copil“ exista cu acte in regula din septembrie 2004. Presedintele sindicatului este Gheorghe Ilie, sotul uneia dintre primele asistente maternale din judet. „Nu am ales presedinte din rindul nostru pentru ca ne acuzau ca daca ne ocupam de sindicat nu mai avem timp pentru copiii aflati in ingrijire. Dupa ce l-am infiintat insa, ne-au dat in judecata, pentru ca presedintele nu este din sistem“, spune Mihaela Ilie. Ea a primit ieri lovitura de gratie, fiindu-i luata fetita pe care o creste de la opt luni.


In decembrie 2004, sindicatul a cerut institutiei sa fie de acord sa negocieze termenii viitoarelor contracte. Reprezentantii DGASPC au anuntat ca sint de acord sa discute cu sindicatul, iar la foarte scurt timp au chemat fiecare asistent maternal, pentru a-si semna contractul.


„Inclusiv eu am semnat, pentru ca altfel nu-mi dadeau salariul“, spune Mihaela Ilie. Ulterior, presedintele sindicatului a strins 22 de declaratii de la asistentii maternali obligati sa semneze contractele individuale de munca fara sa fi cunoscut continutul rubricilor „salarizare“ si „durata concediului de odihna“. Cu acestea a mers la prefectul Octavian Popescu. La scurt timp, a fost anuntat ca sindicalistii, chipurile, si-ar fi retras declaratiile. Nici pina ieri nu erau gata contractele, astfel incit salariatilor sa le fie inminat cite un exemplar.


Inca un copil plimbat de la un asistent la altul


In fiecare marti, la sediul DGASPC Olt se intruneste Comisia pentru drepturile copilului. Mihaelei Ilie, asistent maternal de cinci ani, care a schimbat pina acum de trei ori atestatul, i-a fost trimisa invitatia de a se prezenta, la sedinta de ieri, cu copilul. Sonia, fetita de care se ingrijeste Mihaela, are acum trei ani si jumatate, iar in familia Ilie este de la opt luni.


Pe 20 ianuarie, sotii Ilie au fost instiintati ca sora Soniei este data in plasament unei familii din Bals si ca se intentioneaza ca surorile sa fie incredintate aceleiasi familii. Familia din Bals a fost instiintata chiar mai devreme, astfel incit a facut o cerere pentru a prelua ambele fete pe 10 ianuarie 2005. Data la care s-au inregistrat cererile a fost singurul criteriu pentru a se stabili unde vor merge minorele. Normal, sotii Ilie au iesit in pierdere. Asa ca ieri, pe holurile institutiei, s-a facut un schimb ca la tirg. Sonia a inceput sa plinga atunci cind a vazut ca mama si tata nu merg cu ea, Mihaela si Gheorghe Ilie au izbucnit si ei in lacrimi, familia din Bals s-a bucurat ca si-a rezolvat problema.


Dupa ce i-au trecut prin mina noua copii, Mihaelei Ilie i-a fost refuzata si cererea de a i se incredinta in plasament alt copil, pe motiv ca toti cei aflati la aceasta data in centru au sub un an, iar pe atestatul ei scrie ca poate lua copii cu virste intre unu si sapte ani. Chiar daca in trecut a ingrijit copii luati din patutul de la Sectia nou-nascuti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS