10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNici in 2005 nu s-au gasit solutii pentru familiile evacuate

Nici in 2005 nu s-au gasit solutii pentru familiile evacuate

„Primaria e obligata sa ne gaseasca o casa“, sustin chiriasii


Primaria Craiova este nevoita, in 2005, sa gaseasca un acoperis pentru aproximativ 400 de familii evacuate din fostele case nationalizate. Zecile de craioveni care se duc in acest sens in audienta, aproape zilnic, la mai-marii municipalitatii, nu au obtinut nici un raspuns pozitiv in ceea ce priveste asigurarea unui spatiu de locuit. Renovarea citorva case abandonate sau achizitionarea de noi apartamente sint optiunile pe care le au la dispozitie edilii orasului. „Nu am gasit nici o solutie pentru a asigura linistea sutelor de craioveni care nu mai au unde sa locuiasca. Nu se mai construiesc nici locuinte sociale, ceea ce ne dezavantajeaza foarte mult. ANL-urile sint optiunea cea mai buna, insa nu toti pot avea acces la ele din cauza conditiilor obligatorii care trebuie indeplinite. Foarte multi vin la mine, la audiente, ca sa le da eu o solutie, dar acum nu o am“, a precizat Antonie Solomon.


Sperind ca pina la sfirsitul anului vor locui intr-o casa a lor, cei mai multi chiriasi evacuati au facut apel la prieteni sau rude pentru a-i adaposti, iar cei care mai aveau ceva bani au reusit sa inchirieze o garsoniera la periferia orasului. Considerind ca autoritatile locale sint obligate prin „lege“ sa le ofere o locuinta, oamenii acuza primaria de nepasare. „Sintem si noi fiinte, avem nevoie de un loc unde sa stam, nu se poate sa ne lase sa murim. Cei care ne conduc trebuie sa gaseasca solutii, pentru ca, daca e nevoie, ajung si la Basescu, sa ma rezolve el. Primaria e obligata sa ne gaseasca o casa. Am muncit si eu ca tot omul, iar daca acum am ramas pe drumuri, nu trebuie sa isi ia cei de sus mina de pe mine. Am un baiat si stau la el de doua luni, dar a zis ca ma tine pina in primavara, pe urma sa plec. Unde sa ma duc?“, a spus o pensionara evacuata.


Greva foamei, solutia ideala


Pentru a fi mai convingatori, craiovenii evacuati au amenintat ca vor face mare vilva in fata primariei, pentru ca, dupa cum sustin ei, stiu ca astfel li se va rezolva situatia. Ei au dat ca exemplu mai multe cazuri in care protestatarii, dupa ce au facut greva foamei, au reusit sa obtina un adapost. O parte dintre ei insa se lupta in continuare, in instante, cu proprietarii care si-au revendicat imobilele. In 2004 s-a inregistrat, de altfel, cel mai mare numar de actiuni de acest gen. „A fost casa bunicul meu si, dupa ce m-au tirit prin tribunale citiva ani, am reusit sa o obtin. Dar nu ma pot bucura de ea deoarece fostii chiriasi, desi i-am lasat sa mai locuiasca o vreme acolo, m-au dat in judecata. Vreau sa o vind ca sa fac rost de bani. Pina acum mai mult am cheltuit. Sa ma lase o data in pace!“, s-a plins proprietarul unei foste case nationalizate.


De astfel de conflicte au parte cei mai multi chiriasi la stat care, daca ramin pe drumuri, nu au unde sa se duca. Din acest motiv ei au pornit adevarate razboaie cu proprietari. O parte dintre acestia au adus la cunostinta edililor ca cei care detin casele fie le-au taiat accesul la utilitati, fie au blocat anumite portiuni pentru ca ei sa nu mai poata intra in camerele pe care le ocupau. „Vin cu foarte multe plingeri la noi, insa le-am explicam ca nu ii putem ajuta, deoarece este proprietate privata. Cei care se afla in aceasta situatie trebuie sa faca apel la justitie“, a declarat un functionar public din primarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS