12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBugetul local contribuie cu 36 de miliarde la curatenia orasului

Bugetul local contribuie cu 36 de miliarde la curatenia orasului

Serviciul Public de Salubritate Craiova va achizitiona masini performante pentru igienizarea strazilor


Serviciul Public de Salubritate va utiliza anul acesta 30 de miliarde de lei, din bugetul Primariei Craiova, pentru curatarea strazilor din municipiui. Cu ajutorul acestor bani, problema gunoaielor ar trebui sa dispara. Conform regulamentului adoptat in sedinta consiliului local din decembrie 2004, s-a stabilit un program de lucru care impunea anumite schimbari. Transportul gunoiului se realizeaza nonstop, incepind din aceasta luna, iar maturarea strazilor se va face seara, in acest fel angajatii de la salubritate avind mai mult de lucru. Pentru a stimula activitatea subalternilor, inca sase miliarde de lei urmeaza sa fie folosite pentru achizitionarea citorva masini performante. Depozitarea gunoaielor in locuri neamenajate reprezinta alta problema pentru angajatii Serviciului Public de Salubritate. Aceasta urmeaza sa fie rezolvata pina la sfirsitul anului de conducerea serviciului, care a pus deja la punct un plan de actiune. „In primul rind, am marit ritmul de colectare a gunoiului de la asociatiile de locatari si, in cel mai scurt timp, ne vom extinde si la craiovenii care locuiesc la casa. Avind o activitate mai intensa, vom evita sa se adune prea mult gunoi intr-un loc. Spre deosebire de alti ani, aceste puncte negre sint din ce in ce mai putine, dar exista“, a precizat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova.


Amenzi usturatoare pentru gunoiul aruncat la intimplare


Una dintre masurile adoptate pentru a stopa formarea depozitelor neautorizate se refera la aplicarea de amenzi. Valoarea acestora nu a fost insa modificata, persoanele fizice fiind obligate sa scoata din buzunar un milion de lei, iar societatile comerciale, 36 de milioane de lei. Desi sumele sint semnificative, pina in prezent, nu au avut efectul scontat. Zonele in care aceste reguli sint incalcate cel mai des sint cele locuite in majoritate de romi.


„Spre exemplu, in cartierul Fata Luncii aproape tot timpul gaseam gramezi de gunoaie la coltul strazii. Chiar daca le ridicam azi, miine apareau din nou. Cei mai multi preferau sa nu plateasca taxa la noi si sa arunce resturile pe drum, pentru ca stiau ca venim sa le ridicam. Nu tot timpul puteam insa sa ii prindem pe vinovati. Noi muncim pe gratis in aceste cazuri, dar nu avem ce face“, a mentionat un angajat al Serviciului Public de Salubritate.


Alta situatie tot mai des semnalata de cetateni se refera la aruncarea resturilor de materiale de constructii in pubelele pentru gunoiul menajer. Conform contractului incheiat intre serviciul amintit si cetateni, pentru aceasta cei in cauza trebuie sa achite o taxa mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS