5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCertificatele de trezorerie aflate pe piata ramin valabile

Certificatele de trezorerie aflate pe piata ramin valabile

Suspendarea comunicata de Ministerul Finantelor se refera doar la noile certificate

Craiovenii care doresc sa cumpere certificate de trezorerie trebuie sa se orienteze catre alte instrumente de investitii. Intr-un comunicat oficial, Ministerul Finantelor anunta ca emisiunile de certificate de trezorerie adresate populatiei cu scadente de 90, respectiv 180 de zile, vindute prin reteaua trezoreriei statului, au fost suspendate temporar printr-un ordin al ministrului finantelor publice datorita atit extinderii maturitatii titlurilor de stat in lei reglementate in Acordul stand-by preventiv cu FMI, cit si tinind cont de disponibilul resurselor de finantare a deficitului bugetar pe anul 2005. Detinatorii de certificate de trezorerie pot opta pentru rascumpararea certificatelor la scadenta sau pentru transformarea acestora in depozite la trezoreria statului, operatiune care se efectueaza automat dupa expirarea perioadei de scadenta.

Trezoreria Craiova nu crede ca populatia va rascumpara masiv certificatele de trezorerie

Directorul Trezoreriei Craiova, Florin Barbu, a declarat pentru GdS ca populatia nu trebuie sa intre in panica din cauza anuntului facut de minister.

„Cei care au cumparat deja certificate de trezorerie pot sta linistiti. In cazul in care acestea ajung la termenul de scadenta, se pot prelungi cu aceeasi perioada de valabilitate. Suspendarea temporara se refera doar la noile certificate, nu si la cele deja existente pe piata. Regulile de rascumparare ramin aceleasi. Noi nu ne asteptam la retrageri masive, deoarece certificatele de trezorerie au avantaje pe care celelalte instrumente de economisire nu le au. In primul rind, nu exista comision de retragere“, a declarat Florin Barbu.

Prin acelasi ordin au fost stabilite si nivelurile ratelor dobinzii pentru depozite la termen de 12,5% pe an si, respectiv, depozite la vedere de 1,5% pe an, care se vor practica incepind cu 17 ianuarie.

Ratele dobinzilor practicate de trezoreria statului au fost stabilite avindu-se in vedere incadrarea in nivelul aprobat al cheltuielilor cu dobinzile aferente datoriei publice pe anul 2005, dar si corelarea acestora cu prognoza ratei inflatiei si a politicii monetare practicate de BNR.Totodata, pentru a se asigura surse suplimentare pentru eventualele rascumparari masive de detinatorii certificatelor de trezorerie, se va recurge la emisiuni lansate pe piata interbancara mult mai lichida si care ofera maturitati superioare.

Cu alte cuvinte, statul isi ia o masura de precautie in cazul in care s-ar putea confrunta cu rascumparari masive din partea populatiei, lansind oferte pe piata interbancara la care populatia nu poate avea acces.

In felul acesta, investitorii craioveni trebuie sa-si reorienteze sursele de economisire.

Conform cifrelor trezoreriei, cumparatorii cei mai inversunati de certificate de trezorerie au fost pensionarii, acestia investind anul trecut 35 de milioane de euro in acest instrument de economisire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS