12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova contesta raportul Camerei de Conturi Dolj

Primaria Craiova contesta raportul Camerei de Conturi Dolj

• „Banii au ramas in soldul nostru, dar controlul trebuia facut de Administratia Financiara“, a declarat directorul Serviciului taxe si impozite,
Teodor Voinea • Conform unei adrese trimise de primarie Camerei de Conturi, BDJ isi vinduse patrimoniul inainte de fuziunea cu SC Reconversia SA

Serviciul de taxe si impozite al Primariei Craiova contesta concluziile raportului Camerei de Conturi Dolj cu privire la stergerea din evidenta fiscala a aproximativ trei miliarde de lei in favoarea SC Universitatea Club Fotbal SA si a firmei lui Dinel Staicu, SC BDJ SA. „Noi am facut un control la clubul de fotbal in noiembrie 2000, control care trebuia facut de Administratia Financiara, de fapt, unde am depistat restante de 2,69 miliarde de lei provenind din impozit pe salarii si conventii, precum si din dobinzile si majorarile de intirziere“, a declarat directorul Serviciului taxe si impozite, Teodor Voinea.

Conform spuselor sale, serviciul primariei a vrut sa transmita debitul constatat catre Administratia Financiara, careia i-a facut si o adresa in acest sens. La rindul ei, AFP Craiova a raspuns ca nu poate primi suma respectiva, deoarece nu ea este cea care a constatat-o. „Asa ca banii au ramas in soldul nostru, desi de recuperarea lor ar trebui sa se ocupe cei de la Finante, pentru ca impozitul din salarii cade in sarcina lor. Chiar daca noi am constatat debitul clubului de fotbal si am vrea sa trecem la executarea silita, nu am avea ce sa recuperam, deoarece SC Universitatea Club Fotbal nu mai are nimic in patrimoniu. La vremea respectiva am facut cerere si catre politie, pentru ca reprezentantii clubului nu ne puneau la dispozitie documentele“, a precizat Voinea.

Paguba la bugetul local si la cel de stat

In prezent, fosta firma al lui Gigi Netoiu are de platit catre bugetul local al primariei aproximativ 3,4 miliarde de lei si aproximativ 30 de miliarde de lei catre bugetul consolidat a statului. Recuperarea banilor pare insa o aventura, deoarece societatea este falimentara.Tribunalul Dolj a hotarit pe data de 3 mai 2004 deschiderea procedurii de declansare a reorganizarii judiciare si a falimentului la cererea Finantelor Publice doljene, care au de recuperat creante de aproximativ 30 de miliarde de lei. SC Universitatea Club Fotbal SA a fost infiintata in 1997, avind sediul pe strada Unirii nr. 86 si a intrat in tavalugul falimentului in iunie 2003, cind Administratia Financiara a cerut instantei, intr-o prima faza, deschiderea procedurilor legale de faliment pentru suma de 27 de miliarde de lei. Datoriile proveneau in mare masura din impozitul pe salarii, TVA, precum si din dobinzile si penalitatile de intirziere, numai in perioada 2000-2004 Finantele avind de recuperat de la societate impozit pe venitul din salarii in suma de peste 13 miliarde de lei. Anterior declansarii procedurii de faliment, Administratia Financiara a pus sechestru in 1999 pe autocarul clubului cu care erau transportati jucatorii, conducerea clubului contestind la judecatorie demersul Finantelor. Instanta a dat cistig de cauza SC Universitatea Club Fotbal SA, motivind ca autocarul respectiv este folosit in desfasurarea activitatii, deci clubul nu se poate lipsi de el. Dupa cum reiese din dosarul de faliment, lichidatorul desemnat de tribunal, firma SC Moore Stephens RVA Bucuresti, nu a mai gasit nici un bun de valoare apartinind SC Universitatea Club Fotbal SA. Ultimele documente atasate dosarului sint din 2001, ce s-a petrecut in perioada 1997-2001 raminind un mister.

Printre actionarii clubului de fotbal se numarau mai multe personalitati locale: Stefan Ilinca, Constantin Doru Stanescu, Adinel Ionel Ilinca, Badr Salame, Constantin Ilinca, Ciprian Gabriel Scrieciu, dar si firme la fel de cunoscute, cum ar fi SC General Comi, SIF Oltenia, GMB Titanic International sau Transcarpathia SRL, dupa cum rezulta din datele Registrului Comertului Dolj. Celor trei administratori, Gabriel Vladucu, Stefan Ilinca si Victor Bica, care era si presedintele consiliului de administratie, le-au expirat mandatele de multa vreme, iar unul dintre cenzori era nimeni altul decit Emil Tugui, patronul Coremi si al Coremind.

SC BDJ SA a vindut patrimoniul inainte de fuziune

Conducerea Serviciului de taxe si impozite contesta si concluziile raportului Camerei de Conturi Dolj referitoare la stergerea a 176 de milioane de lei din datoria totala de peste 500 de milioane de lei pe care o avea de achitat firma lui Dinel Staicu, SC BDJ SA. Intr-o adresa trimisa Camerei de Conturi pe 14 septembrie, Directia Economico-Financiara din cadrul Primariei Craiova atrage atentia ca, dupa reanalizarea dosarului fiscal al societatii, a constatat ca SC BDJ SA a instrainat patrimoniul existent catre SC Carnexpod SA, rezultind astfel un debit de 324,2 milioane de lei care a fost preluat de SC Reconversia SA pe 11 noiembrie 2002. „Diferenta de 176 de milioane de lei dintre suma totala de 500 de milioane reprezentind ramasita la data de 31 decembrie 2003 si suma de 324 de milioane de lei pentru care s-a facut scaderea pe 26 februarie 2004 provine in urma operarii cu intirziere a patrimoniului SC BDJ SA“, se arata in adresa Directiei Economico-Financiare. „SC Reconversia SA, firma care a absorbit SC BDJ SA, are titlu executoriu, somatie si poprire pe conturi pentru o datorie de 379 de milioane de lei. Au zis ca vor plati in numerar, deoarece contul este blocat. Ii asteptam“, a declarat directorul Serviciului taxe si impozite, Teodor Voinea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS