11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAJOFM a alocat doar cinci miliarde de lei pentru infiintarea si dezvoltarea de IMM-uri

AJOFM a alocat doar cinci miliarde de lei pentru infiintarea si dezvoltarea de IMM-uri

Doljenii nu au manifestat anul acesta un interes prea mare fata de obtinerea de credite avantajoase oferite de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Acesta este si motivul pentru care, la nivelul judetului, au fost alocate doar cinci miliarde de lei pentru infiintarea si dezvoltarea de inteprinderi mici si mijlocii (IMM). Suma este infima daca tinem cont de fondurile care au fost distribuite anul trecut, insumind aproximativ 44 de miliarde de lei. Reprezentantii institutiei considera ca principalul motiv il reprezinta lipsa de interes pentru inceperea unei afaceri. Din aceasta cauza, in 2004 au fost aprobate doar trei de dosare, creindu-se 54 de locuri de munca, in timp ce in 2003 au fost aprobate 20 de cereri, fiind incadrati in munca 433 de someri. Conform normelor in vigoare, plafonul de creditare poate fi suplimentat in momentul in care exista mai multe solicitari, ceea ce nu s-a intimplat in acest an.

„Au existat si cazuri in care cei care doreau sa obtina un credit nu au primit acceptul, deoarece nu au indeplinit toate conditiile stipulate in aceste situatii. Oricum, mai puteau fi acordate sume de bani daca existau cereri“, a precizat Catalin Dumitrescu, purtatorul de cuvint al AJOFM Dolj.

Dobinda mica nu a atras afaceristii

Creditele in conditii avantajoase se acorda de la bugetul asigurarilor de somaj, dupa cum se precizeaza in art. 86 din Legea nr. 76/2002. Pentru a beneficia de bani, solicitantii trebuie sa realizeze proiecte de fezabilitate, proportionale cu numarul de locuri de munca ce urmeaza sa fie infiintate si pastrate cel mult trei ani pentru investitii si un an pentru productie. Desi dobinda este de 50 la suta din taxa oficiala a scontului stabilita de Banca Nationala a Romaniei, doljenii nu s-au inghesuit sa faca astfel de imprumuturi.

Daca solicitantul este somer, acesta are prioritate in obtinerea de credite. Cei care doresc sa demareze o afacere trebuie sa aiba cel mult 250 de angajati, iar activitatea de baza sa fie productia, serviciile sau turismul. Proaspetii patroni trebuie sa incadreze pe cel putin 50 la suta din locurile de munca nou-create persoane provenind din rindul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Pentru a preveni sustragerea ilegala a acestor fonduri, s-a stabilit ca pe perioada derularii contractului de creditare angajatorul nu poate reduce numarul de posturi existente la data acordarii fondurilor. In situatia in care nu respecta conditiile, agentul economic va fi sanctionat, platind o suma egala cu creditul acordat la care se adauga dobinda aferenta, in acelasi timp refuzindu-i-se timp de trei ani dreptul de a beneficia de alte credite in conditiile Legii nr. 76/2002. Angajatorul poate face din nou apel la AJOFM Dolj daca a achitat integral creditul anterior, inclusiv dobinzile aferente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS