14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii se pling că nu prea au bani, dar işi petrec Revelionul la munte sau in străinătate

Doljenii se pling că nu prea au bani, dar işi petrec Revelionul la munte sau in străinătate

Turismul de sezon a devenit in ultimii ani o afacere mai mult decit profitabilă. Deşi preţurile nu scad niciodată, in această perioadă, agenţiile de turism craiovene au din ce in ce mai mulţi clienţi. Operatorii de turism pun această situaţie pe seama faptului că cei mai mulţi craioveni petrec sărbătoarea Crăciunului in familie, iar apoi pleacă pentru Revelion, impreună cu prietenii, cel mai adesea intr-o staţiune montană.

Oricine işi doreşte să petreacă o săptămină departe de gălăgia oraşului. Destinaţiile cele mai căutate sint zonele agroturistice şi staţiunile de munte, unde se poate schia. Evident, turiştii se impart in categorii: cei care işi permit să cheltuiască nelimitat şi cei care au un buget restrins. Cei din prima categorie aleg ca destinaţie pentru Sărbătorile de iarnă Elveţia, Austria, Franţa, Italia sau destinaţii exotice precum Grecia sau Insulele Caraibe. Ofertele locale ale agenţiilor de turism din Craiova se axează indeosebi pe zonele cu tradiţie: Valea Prahovei, Vatra Dornei, Semenic, Sovata, Tuşnad. Pentru a prinde un loc in oricare dintre aceste locaţii şi la un preţ cit de cit convenabil, trebuie să te apuci de căutat şi rezervat din timp. In această săptămină, operatorii de turism spun că nu prea mai aveţi dintre ce alege, majoritatea destinaţiilor bune fiind rezervate. „Pensiunile turistice au fost la mare căutare, mai ales in rindul celor care nu işi permit să cheltuiască mai mult de 200-400 de euro de familie. Cu o masă tradiţională, cazare in condiţii decente, o familie s-a putut uşor integra in acest buget. Vile care se incadrează in acest preţ sint disponibile la Buşteni, Durău, Bicaz, Almaş, Fărcaşa, Viişoara, dar şi alte locaţii, care oferă sejururi de trei-zece zile, la un preţ de 10-50 de euro de persoană pe zi. Tot prin acest sistem, oricine dispune de 125 de euro pe zi de persoană poate petrece un Revelion la o pensiune de trei margarete in Delta Dunării. In acest preţ este inclus transportul intre localităţile Tulcea-Crişan şi retur, dar şi masa festivă, cu bucate tradiţionale“, a declarat Marian Roşca, directorul unei agenţii de turism din Craiova.

Cel mai ieftin Revelion la Sinaia: 13 milioane de lei

Sejururile organizate la hotelurile şi vilele din regiuni cu tradiţie oferă insă mai multă diversitate: schi, sanie, telescaun, telecabină, avantajele unui oraş. Preţurile sint şi ele pe măsură. Pe Valea Prahovei, in Predeal, trei nopţi, cu mic dejun şi masă festivă de Revelion, costă aproximativ 200 de euro, iar sumele urcă pină la 800 de euro pentru un sejur de cinci zile. La Buşteni, preţurile sint ceva mai rezonabile: intre 220 şi 400 de euro pentru patru-cinci zile in condiţii foarte bune, la hotel sau pensiune, cu masa festivă inclusă. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Sinaia, una dintre staţiunile destinate indeosebi celor cu venituri substanţiale. Cel mai ieftin Revelion aici costă aproape 13 milioane de lei, iar cel mai costisitor ajunge la 578 de euro. „Am rezervat pentru Buşteni, pe ultima sută de metri, şi am ieşit cam scump. Nu am avut banii necesari de la inceput şi abia acum am reuşit să cumpăr bilete. Pentru patru zile, cu masa de Revelion inclusă, am achitat 350 de euro. Dacă mai adaug şi transportul dus-intors, toată afacerea ne costă aproximativ 15 milioane de lei. Sper să merite!“, a declarat Ionuţ Ceauşu, de 37 de ani, din Craiova. „Nu ştiu dacă o să fiu mulţumită de distracţia cu care o să mă aleg pentru preţul pe care l-am plătit pe acest Revelion, la Predeal, dar o singură dată intrăm in noul an. Am vrut să fie şi un cadou pentru cei de acasă, pentru că n-am avut timp pentru ei, anul acesta. Cred că dacă iese bine, o să mă ierte!“, a spus Mihai Tătaru, de 41 de ani, din Craiova.

Pentru gusturile rafinate, un Revelion in Dubai costă 1.000 de euro

Agenţiile de turism craiovene au avut grijă să cuprindă in oferta lor chiar şi cele mai excentrice gusturi. Aşa că cine işi doreşte citeva zile de sărbătoare, pe malul Mării Negre, se poate considera un om fericit. La Mangalia, in hotel de trei stele, trei nopţi, pensiune completă, cină festivă de Revelion, dar şi carnaval in prima zi a noului an, costă ceva mai mult de cinci milioane de lei. La un hotel de patru stele, la care se scade pensiunea completă in favoarea micului dejun şi a unei cine festive in plus, preţul final ajunge la 190 de euro. Craiovenii mai au insă timp să se gindească şi la un loc de a petrece noaptea dintre ani şi in afara ţării. Un Revelion la Viena, cu un sejur de cinci zile, mic dejun, hotel de trei stele, transport cu avionul inclus, costă aproximativ 550 de euro. Opţiunea „Cina festivă de Revelion“ mai costă 80 de euro pentru adulţi şi 50 pentru copii. Un Revelion la Atena, in aceleaşi condiţii, doar cu o zi mai lung, costă intre 550-650 de euro. Pentru cei care nu suportă frigul, se oferă sejururi la Madrid, patru zile, cu „numai“ 500 de euro, la Paris cu 30 de euro mai mult, iar la Istanbul ceva mai mult de 300 de euro. Pentru gusturile rafinate, un Revelion in Dubai costă aproximativ 1.000 de euro de persoană. Pe lingă această ofertă, o croazieră de lux, in Insulele Caraibe sau Mexic, cu preţuri pornind de la 649 de euro de persoană, pare un adevărat chilipir.

Povestea „Cabanei Plăpumioara“ se apropie de sfirşit. Fie că pleacă la cabana unui prieten, la schi sau la plajă, craiovenii preferă să işi petreacă Sărbătorile de iarnă departe de casă. Oferta este destul de largă, dar şi cererea este in creştere.

„La ora actuală, aproape am epuizat locurile pe care le aveam disponibile, iar in unele locaţii am fost nevoiţi să cerem suplimentarea locurilor pe care le aveam“, a declarat Şerban Lascu, directorul unei agenţii de turism din Craiova. In timp ce mulţi străini vin in Romania pentru a ne cunoaşte tradiţiile, romanii preferă să işi petreacă Sărbătorile in străinătate. Costă la fel, dar e mai cald.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS