19.4 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Multumesc pentru ca existati!“

„Multumesc pentru ca existati!“

Mosul a poposit marti si in casele a zeci de doljeni, prin intermediul cadourilor oferite de Gazeta de Sud, PAN GROUP si OZ MARATON. De aceste daruri s-au bucurat familiile cu venituri reduse, care nu isi permit sa le faca bucurii celor mici. Oameni saraci din comunele Breasta, Cotofenii din Dos si Argetoaia vor avea parte astfel de Sarbatori fericite. Copiii au fost insa cei mai incintati ca Mosul nu i-a uitat nici anul acesta.

Initiativa Gazetei de Sud a fost salutata de autoritatile locale din comuna Breasta, prima localitate in care au fost impartite cadouri. Zecile de familii care au fost vizate de Mos Craciun traiau in conditii precare, cei mai multi neavind nici o sursa de venit. Familiile cu patru, cinci copii se lupta zilnic sa le asigure copiilor conditiile minime de trai. In acest an insa, dupa afirmatile acestora, Sarbatorile de iarna nu ar fi existat daca GdS nu s-ar fi gindit la ei.

„Sintem incintati ca se mai gindeste cineva la drama oamenilor saraci din comuna noastra. Apreciem gestul Gazetei de Sud de a oferi putina bucurie de Craciun celor care au fost uitati de soarta. Si la nivelul primariei se va organiza un brad de Craciun, oferind si noi la rindul nostru citeva cadouri familiilor cu bani putini“, a precizat viceprimarul comunei, Ilie Marian.

Familia Popescu, prima care a fost vizitata de mos, sta de citeva luni intr-unul din grajdurile fostului CAP, cu cei doi copii de doi si respectiv trei ani. Acestia au la dispozitie o camera in care sint inghesuite o masa si un pat. Conditiile de aici sint mai bune, dupa cum sustine Jenica, deoarece pina la sfirsitul verii au locuit in patulul unui consatean, care s-a indurat de cei doi copii si i-a primit in gospodaria lui. In urma unui control, Directia Judeteana pentru Protectia Copilului a decis ca va da copiii in plasament daca situatia nu se schimba. Speriat ca ar putea ramine pe drumuri, dar si fara cei doi copii, tatal a facut apel la autoritatile din comuna. Din lipsa spatiului, autoritatile locale au reusit totusi sa le gaseasca o locuinta temporara intr-unul dintre fostele grajduri. „Nu am zis nu, pentru ca daca ramineam in patul, cei de la Protectia Copilului ne-au spus ca ii iau pe cei mici. Daca as ramine fara ei, nu stiu cum as putea sa trec peste toate greutatile zilnice. Sint singurii care imi dau puterea sa merg mai departe. Alocatia lor e singura sursa de venit pe care o avem. Barbatu-meu munceste cu ziua pe unde apuca, dar iarna ii este foarte greu, traim din mila satenilor. Dumnezeu ne-a binecuvintat totusi, pentru ca v-a indrumat pasii la usa noastra. Datorita dulcurilor si jucariilor oferite de Gazeta de Sud, avem si noi ce sa le dam copiilor de Sarbatori. Dumnezeu sa va binecuvinteze!“, a povestit, cu lacrimi in ochi, Jenica. Cei mai bucurosi de cadouri au fost insa copiii care nu au asteptat prea mult pentru a „devora“ dulcurile oferite. Dupa spusele mamei, acestia nu mai mincasera ciocolata de citeva luni.

Trei copii abandonati sint crescuti de bunici

Intr-o situatie similara este si familia Gugea, tot din comuna Breasta. La 56 de ani, Sabina are grija impreuna cu sotul sau de cele trei nepotele care au fost uitate de parintii lor. Nicoleta, care are numai cinci ani, a fost abandonata ultima. In urma cu o saptamina, citiva sateni au gasit-o inghetata de frig linga o fintina, la marginea comunei. Au dus-o la bunica ei, unde stiau ca se afla si celelalte doua surori ale ei. Desi nu are mijloacele necesare pentru a o intretine, bunicii i-a fost mila de fata si a decis sa o creasca. Cea mai mare dintre fete are 13 ani si merge la scoala. Ea spune ca nu s-ar intoarce la mama ei, chiar daca ar rabda de foame. In aceasta iarna, tatal copiilor a avut o depresie dupa ce a fost parasit de sotie, iar rudele acestuia au decis sa il interneze in spital. „De nora-mea nu mai stiu nimic. Am auzit de la un vecin ca s-a maritat cu unul. Ar fi a cincea oara cind isi ia barbat. Dar nu imi pasa mie de asta. De Sarbatori, mama lor le-a uitat pe fetite si nu le-a adus nici macar o bucata de piine. Gazeta de Sud, care nu avea nici o obligatie, a facut chiar mai mult. Noi va multumim“, a spus bunica celor trei fete. Darurile oferite au venit ca o „mana cereasca“ pentru familia Gugea, care nu isi permitea sa le cumpere fetitelor nici un cadou. Singurul motiv de neliniste pe care il au acum batrinii este faptul ca ar putea ramine fara fetite, daca mama acestora s-ar intoarce dupa ele.

Tot marti, GdS a vizitat si cei patru membri ai familiei Tescanu. Singurul venit al familiei este ajutorul social. Cadourile pentru copii, un baietel de trei ani si o fetita de doi ani, au fost primite de tatal acestora, Ion, care nu se astepta sa isi aminteasca cineva de ei in pragul Sarbatorilor de iarna. „Cei mici nu au mai mincat portocale de anul trecut, de la Craciun, cind au primit de la o ruda mai instarita. Nici acum nu ne-am fi permis sa le cumparam, pentru ca traim din cinci, sase sute de mii de lei pe luna. Avem ajutor social, dar ne dau din ce in ce mai putin, spunind ca atita primesc de la stat. Sintem disperati, pentru ca uneori nu avem nici ce minca. Ne-ati adus bucurie in familie. Multumesc pentru ca existati“, a tinut sa precizeze Ion. Din lipsa de bani, beneficiarii Legii nr. 416/2001 au primit lunile trecute aproximativ 50 la suta din valoarea initiala a ajutorului social. De Sarbatori, ei au avut parte de inca „o surpriza“ din partea autoritatilor, suma fiind diminuata la 35 la suta.

Argetoaia, comuna cea mai saraca

In comuna Cotofenii din Dos, in casa familiei Gradinaru, Mos Craciun fusese mai harnic, el aducind deja daruri celor cinci copii. Micile atentii erau de fapt daruite de cadrele didactice de la scoala din comuna. Si aici parintii celor mici traiesc tot de pe urma ajutorului social. „Nu tu bani, nu tu cadouri. De unde sa facem rost de 50 de mii de lei, ca sa le luam si lor cel putin o napolitana. Cu banii aia mai bine cumparam mincare, ca sa nu murim de foame. Banii pe care ii capatam ii folosim in special pentru faina, ca sa putem face piine. Iarna nu ne permitem sa ii rasfatam pe copii“, a povestit Constanta, mama copiilor.

Comuna Argetoaia are aproximativ 350 de beneficiari ai ajutorului social. Majoritatea celor cinci mii de locuitori sint saraci. Primarul comunei, Mircea Bezna, a mentionat ca astfel de cadouri ii bucura pe parinti si pe copii in egala masura. „Multi nu au ce sa puna pe masa. E normal sa le para bine cind cineva vine si le ofera cadouri copiilor de Craciun. E un gest onorabil si as fi incintat sa veniti si la anul“.

GdS a vizitat-o si pe Oana Paliu, mama a unsprezece copii. Cei mai multi sint in centrele de plasament, pentru ca nu ii putea intretine. Mezinul este in clasa intii, insa nu a fost niciodata vizitat de Mos Craciun. Fara barbat si fara un loc de munca, Oana Paliu nu isi permite sa il intretina nici macar pe fiul cel mic. Acesta este si motivul pentru care, de cele mai multe ori, prefera sa il lase in grija bunicii lui. Entuziasmat de cadourile primite, baiatul a promis ca va fi cuminte in fiecare an, ca sa mai primeasca dulciuri si jucarii.

Alte zeci de familii cu situatii la fel de dificile vor intimpina Sfintele Sarbatori mai putini tristi, pentru ca vor fi ajutati sa le ofere un strop de fericire celor carora le-au dat viata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS