8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii saraci din Craiova - ajutati de romanii stabiliti in America

Copiii saraci din Craiova – ajutati de romanii stabiliti in America

In urma articolului „In Craiova exista copii care mor de foame“, publicat de Gazeta de Sud pe 8 decembrie, numeroase persoane s-au oferit sa ajute familia Grigorescu. Florin si Mariana locuiesc impreuna cu copilasul lor, Marian, de un an si patru luni, intr-o saracie crunta, alimentul de baza al copilului fiind cartofii. Desi cazul era cunoscut de peste o jumatate de an de cei de la Centrul de Prevenire, Interventie si Recuperare a Copilului Abuzat, asistentii sociali nu luasera nici o masura. In urma insistentelor Gazetei de Sud, copilul a fost internat impreuna cu mama la Spitalul de Urgenta Craiova. In momentul externarii, asistentii sociali au promis ca acestia vor fi internati pentru cel putin citeva luni intr-un centru maternal. Promisiunile nu au fost insa respectate, iar micutul Marian a fost trimis acasa!

Copilul a fost internat impreuna cu mama lui la Sectia de pediatrie a Spitalului de Urgenta Craiova. A fost tinut sub perfuzii sase zile, pentru ca starea lui de sanatate sa se imbunatateasca. Pe toata perioada spitalizarii, tatal, Florin Grigorescu (care are un picior amputat-n.r.) a stat zi si noapte pe holurile spitalului, dorind sa fie cit mai aproape de cei dragi. La externarea din spital, copilul a ajuns iar acasa! „Am insistat sa ma trimita cu copilasul intr-un centru maternal, pentru ca acasa nu am conditii. Nu am rumegus pentru foc si nici mincarea necesara unui copil mic. Mi-au spus ca nu mai sint locuri in Centrul Maternal si m-au trimis acasa“, a spus Mariana Chindea, mama micutului.

Oameni cu suflet mare si-au oferit sprijinul

Daca soarta copilului i-a lasat indiferenti pe asistentii sociali ai Centrului de Prevenire, Interventie si Recuperare a Copilului Abuzat apartinind Directiei pentru Protectia Copilului, nu acelasi lucru s-a intimplat cu zecile de persoane care au sunat la sediul redactiei, cerind amanunte despre copilasul de pe strada Polovragi.

In urma articolului, oameni cu suflet mare, romani din tara si din strainatate, si-au oferit sprijinul material si moral. Imediat dupa aparitia articolului, am avut surpriza sa primim prin intermediul internetului scrisori de la romani stabiliti in Statele Unite. Impresionati de situatia micutul Marian si a familiei sale, care traiesc in conditii greu de imaginat, romanii din strainatate s-au mobilizat si au inceput sa stringa ajutoare. „Am mobilizat pe toti prietenii mei romani din zona in care locuiesc si vom stringe bani pe care sa-i trimitem familiei Grigorescu. Vom face acest lucru prin biserica romaneasca din Hayward, care apartine comunitatii romanesti din zona San Francisco.Vom face doua-trei pachete cu hainute, jucarii, si citeva alimente destinate copiilor de virsta mica pe care le vom trimite prin posta. Aceste pachete vor veni mai tirziu, din cauza traficului intens din perioada Sarbatorilor. Prin biserica romaneasca despre care v-am scris, au inceput sa se stringa donatii in bani, pe care le vom expedia la inceputul saptaminii viitoare, pentru a fi dati familiei nevoiase. O parte dintre bani ar putea fi folositi fie pentru o proteza pentru dl. Grigorescu, fie pentru alte necesitati. Casa ar trebui reparata urgent, pina nu se pune ninsoarea“, a scris Liviu Popescu, unul din romanii interesati de soarta copilului si a familiei sale.

Familii care au dorit sa-si pastreze anonimatul au adus la sediul redactiei, pentru micutul Marian, numeroase plase cu haine si jucarii. Asociatia „San Nicolaus“ din Craiova a facut o donatie constind in paturi, haine, jucarii, lenjerie de pat si plapumi. „Am ramas impresionati cind am vazut conditiile in care traiau acesti oameni. Copilul era inghetat de frig, invelit intr-o patura de lina veche. Le-am oferit cam tot ce este necesar intr-o locuinta, iar copilului si parintilor citeva haine“, a spus Liliana Militaru, reprezentanta Asociatiei „San Nicolaus“. Bucuria familiei Grigorescu a fost imensa, iar la vederea jucariilor, micutul Marian a inceput sa zimbeasca. In momentul sosirii cadourilor de la asociatie, singura „mincare“ pe care o aveau in camera de chirpici in care locuiesc era o oala cu untura!

Gesturile cu care au raspuns romanii din strainatate, dar si Asociatia „San Nicolaus“ am dori sa ii inspire si pe concitadinii nostri, mai ales acum, in pragul Sfintelor Sarbatori!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS