12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn miliard de lei de persoana- despagubire in caz de accident

Un miliard de lei de persoana- despagubire in caz de accident

Posesorii de autoturisme si societatile de asigurare trebuie sa se adapteze noilor reglementari emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care a schimbat perioada si cuantumurile de despagubiri incepind cu anul viitor. Astfel, din 2005, contractele de asigurare obligatorie a masinii RCA vor putea fi semnate oricind pe parcursul anului, politele avind valabilitate de sase, respectiv 12 luni. In felul acesta, situatiile de pina acum, cind la sfirsit de an societatile de asigurare ofereau premii in cadrul unor tombole pentru a-i determina pe proprietarii de masini sa semneze polite RCA, vor lua sfirsit. Practic, „inghesuiala“ din luna decembrie se va dispersa in celelalte luni, contractul de asigurare a masinii devenind o activitate ca oricare alta, deoarece posesorii de autoturisme nu vor mai putea incheia polite doar pe doua-trei luni la sfirsit de an, pentru ca ulterior sa semneze un contract anual prin lunile februarie- martie. Daca pe termen scurt noul sistem pare sa puna ordine pe o piata care cerea de multa vreme reglementarea situatiei, probleme serioase vor aparea din 2007, cind politele RCA si Cartea Verde se vor uni, dind bataie de cap soferilor care vor avea contracte in derulare in 2007, dar semnate in 2006. Desi la un moment dat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) spunea ca cele doua polite vor fi unite chiar din 2005, aceasta a renuntat, la presiunile societatilor de asigurare, prelungind momentul pina in 2007. Pentru a sti clar dupa ce reguli se va „juca“ in anul care vine, CSA trebuie sa publice si normele dupa care se vor incheia asigurarile RCA.

Mai multi banipentru despagubiri

O data cu noile prevederi, incepind din 2005 vor intra in vigoare si cuantumurile de despagubire in caz de accident pe care vor fi obligate sa le plateasca societatile de asigurare. Acestea vor plati trei miliarde de lei indiferent de numarul de persoane pagubite pentru pagube materiale de peste un milion de lei.

De asemenea, firmele vor plati pina la un miliard de lei despagubiri de persoana, dar nu mai mult de cinci miliarde de lei, pentru vatamari corporale sau deces, indiferent de numarul persoanelor accidentate. In 2006, baremele vor fi modificate in sens pozitiv.

Astfel, firmele vor plati patru miliarde de lei pentru pagube materiale de peste un milion de lei, indiferent de numarul persoanelor pagubite si pina la doua miliarde de lei pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de zece miliarde de lei, indiferent de numarul persoanelor accidentate pentru vatamari corporale sau deces.

Incepind din 2006, societatile de asigurari vor putea mari prima de asigurare cu 20% si o vor putea reduce cu pina la 10%, aceasta in conditiile in care asigurarea pentru autoturism va creste cu 35%, incepind din 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS