14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateITM va controla la „singe“ societatile care vind artificii

ITM va controla la „singe“ societatile care vind artificii

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj a eliberat pina pe 13 decembrie 2004 27 de autorizatii pentru comercializarea de obiecte pe baza de amestecuri pirotehnice. Inspectorii ITM au acreditat vinzarea produselor clasa a II-a, care, conform normelor in vigoare, pot fi vindute numai in perioada 27-31 decembrie. Cele mai multe societati care au cerut acreditarea comercializeaza acest tip de produse de citiva ani.

„Chiar azi (ieri – n.r.) am mai primit un dosar din partea unui agent economic din Craiova. Spre deosebire de anii trecuti, in 2004, numarul solicitantilor a crescut. Unul dintre motive este transformarea asociatiilor familiale in societati comerciale. Noi ii asteptam pina pe 15 decembrie pe cei care doresc sa desfasoare o astfel de activitate. Aceasta data a fost stabilita ca limita, deoarece, dupa ce obtin acordul de la noi, cei interesati trebuie sa ia si celelalte avize“, a precizat Mihai Mohora, jurist in cadrul ITM Dolj.

Vinzarea obiectelor amintite se poate face numai daca pe ambalaj sint inscriptionate instructiunile de folosire, dar si clasa din care fac parte, obligatoriu in limba romana. Pentru a se evita accidentele, este interzisa comercializarea catre persoanele care nu au implinit virsta de 18 ani. Desfasurarea acestui gen de activitate trebuie sa fie realizata doar de comerciantii autorizati si numai in locurile special amenajate.

Vinzarea artificiilor cu plasuta, interzisa

In perioada 27-31 decembrie, artificiile vor fi vindute in tonete special amenajate in Piata Centrala, dar si linga marile centre comerciale din Craiova.

Pentru a elimina orice forma de ilegalitate, reprezentantii ITM impreuna cu politistii vor initia actiuni de control. In cazul in care sint depistate nereguli, se va retrage autorizatia, acest lucru atragind incetarea dreptului acordat agentului economic de a prepara, produce, detine, transporta sau folosi materii explozibile. La incetarea activitatii este obligatorie predarea, in termen de 15 zile, a autorizatiei organului emitent.

„Este interzisa vinzarea artificiilor la masute. Cei care respecta legea vor fi obligati ca in toneta special amenajata sa nu mai aiba la vinzare alte produse, iar acestea sa fie depozitate in locuri sigure. Una dintre cele mai grave probleme se refera la vinzarea cu plasuta. Acest fenomen va aparea si in acest an. Noi ii indemnam pe craioveni sa nu achizitioneze de la cei care vind astfel, obiectele respective putind fi periculoase“, a incheiat Mohora.

Angajatii celor 27 de societati au fost supusi unui test de catre ITM, pentru a obtine autorizatia necesara. Cea mai mare parte dintre acestia l-au trecut, deoarece intrebarile nu aveau un grad de dificultate prea mare. Pe linga cei care comercializeaza produse din clasa a II-a mai sint si cei care se ocupa cu vinzarea produselor din clasa I, acestia putind sa obtina autorizatii pe parcursul intregului an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS