18.7 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurtul la cintar a devenit obisnuinta de Sarbatori

Furtul la cintar a devenit obisnuinta de Sarbatori

Verificarile efectuate de Serviciul Judetean de Metrologie Legala (SJML) Vilcea au scos la iveala faptul ca vinzatorii din pietele din municipiu au greutatile mai usoare chiar cu zece grame. Desi in fiecare piata exista cintare de control, foarte putini oameni apeleaza la acestea. Acest lucru este intilnit mai ales in pragul Sarbatorilor de iarna, cind vinzarile la anumite produse cresc. Chiar daca exista metode de verificare a greutatii produselor cumparate, clientii prefera sa nu ia in seama cele citeva grame in minus.

Controalele efectuate de SJML Vilcea in pietele agroalimentare din oras arata ca, desi legea este respectata din punct de vedere al avizelor de valabilitate acordate periodic de organele de control, instrumentele de masura sint masluite. „Am constatat ca plumbii din greutatile balantelor erau scosi pe jumatate, iar greutatile erau mai usoare chiar cu zece grame. De vina este Administratia Pietelor, pentru ca aceste instrumente de masura se dau o data cu inchirierea unui spatiu comercial. Cel care le da are obligatia sa le inchirieze cu tot cu spatiu in perfecta stare de functionare“, a declarat Rodica Patasanu. Aceasta a spus ca, daca se intimpla ca plumbul sa fie scos in timpul zilei, in timp ce comerciantul isi desfasoara activitatea, acesta are posibilitatea sa nu recunoasca. In astfel de cazuri, inspectorii SJML spun ca nu pot face mare lucru.

Clientii nu reclama furtul la cintar

Tot inspectorul-sef al SJML Vilcea sustine ca furtul la cintar prin aceste metode poate fi prevenit prin intermediul balantelor de control care exista in fiecare piata. Rodica Patasanu afirma ca foarte putini sint cei care apeleaza la cintarul de control. „Omul nu se mai duce sa reclame pentru citeva grame in minus. Cu toate acestea, cele citeva grame insumate la fiecare masurare ramin in buzunarul vinzatorului, iar cantitatea nu este deloc de neglijat“, a spus Rodica Patasanu. In ultima vreme, conducerea Administratiei Pietelor a spus ca nu au primit sesizari cu privire la furtul la cintar. „Din punctul nostru de vedere toate cintarele sint in ordine. Nici unul nu este dat cu deficiente. Nu ne permitem sa le inchiriem cu deficiente pentru ca sintem pasibili de amenzi. Cind le primim, constatam ca unele greutati au plumbul scos, dar nu avem ce sa le facem decit sa nu le mai punem in circulatie pina la recalibrare“, a declarat contabilul din cadrul Administratiei Pietelor din Piata Centrala. Inspectorul-sef face apel la cetateni sa reclame furtul la cintar la conducerea Administratiei Pietei sau la Biroul gardienilor publici care asigura linistea publica in aceste zone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS