24 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn Craiova sint copii care mor de foame

In Craiova sint copii care mor de foame

Gazeta de Sud a prezentat, in urma cu aproximativ sapte luni, cazul dramatic al unei familii din Craiova. Articolul se numea „Trei suflete locuiesc intr-o saracie lucie“ si semnala conditiile mizere in care isi duc zilele doi tineri impreuna cu copilasul lor. Desi cazul a impresionat numeroase persoane, nimeni nu a oferit sprijinul material de care familia Grigorescu avea nevoie. Autoritatile locale au fost „prea prinse“ in campanii electorale. Centrul de Prevenire, Interventie si Recuperare a Copilului Abuzat, care are sarcina sa sesizeze si sa ofere solutii pentru astfel de cazuri, a fost anuntat la timpul respectiv, dar a luat masuri la insistentele redactorilor GdS. La un an si patru luni, copilul pare un bebelus de maximum cinci luni, din cauza alimentatiei necorespunzatoare.

Articolul din luna iunie descria conditiile in care traieste familia de pe strada Polovragi, nr. 33, din Craiova. Florin Grigorescu si Mariana Chindea locuiesc in conditii mizere impreuna cu copilul lor, Marian Marcel Chindea, de un an si patru luni. Cei doi tineri s-au cunoscut in urma cu doi ani. Mariana avea doar 16 ani, traia pe strazi si cersea in gara din Craiova, pentru a-si cumpara o piine. Intr-o zi, Florin a trecut pe linga ea, oferindu-i bani, si a ramas impresionat de soarta fetei. Se ducea zilnic in gara sa o vada, iar intr-o zi i-a propus sa se marite cu el. Ea a fost de acord si de atunci traiesc impreuna, intr-o casa din chirpici cu o singura camera locuibila. Acoperisul este cazut, iar pe jos pamintul s-a transformat in noroi.

Copilul avea noua luni cind la sediul Gazetei de Sud a ajuns o sesizare din partea unor oameni cu suflet, care doreau sa semnalam acest caz cititorilor nostri. Tatal micutului a suferit un accident acum citiva ani si i-a fost amputat un picior. Din aceasta cauza, nu poate munci. Singurele venituri ale familiei sint pensia barbatului, de 1,5 milioane de lei, si alocatia micutului. Nu aveau nici acoperis deasupra capului, daca nu se milostivea bunicul lui Florin Grigorescu sa-i lase sa stea in casuta lui, iar el sa mearga la azil.

Prunc hranit doar cu cartofi

Starea de sanatate a micutului Marian Marcel este critica. Neavind posibilitatea sa-l creasca in conditii decente, acesta este hranit zilnic doar cu cartofi. Copilul este extrem de slab, nedezvoltindu-se normal din cauza lipsei alimentatiei. Vecinii sint singurii care le mai intind o mina de ajutor. „Saracii de ei, traiesc intr-o saracie greu de imaginat. Mi se face mila de ei si de copilasul ala nevinovat si le mai duc cite un castron cu ciorba. Ma trezesc cu ei de multe ori la poarta, rugindu-ma sa-i las sa fiarba o oala cu mincare. Trebuie ajutati, ca e pacat de Dumnezeu. In astfel de conditii, copilul poate muri. Am vazut ca nici nu a inceput sa mearga. Nici un copil nu se poate dezvolta normal in astfel de conditii“, a spus, profund impresionata, una dintre vecinele familiei Grigorescu. Mama baietelului recunoaste ca viata copilului ei este in pericol: „Nu am nici ce sa-i dau sa manince! Dupa posibilitatile noastre, gatesc doar cartofi, altceva nu pot sa-i ofer… De slab ce este, copilul nici nu sta in sezut, iar pe picioare nici vorba sa se tina. Mi-a spus medicul de familie ca este bolnav de inima, are batai prea multe pe minut si este anemic“. In camera de doar citiva metri patrati este extrem de frig, copilul fiind invelit cu niste plapumi vechi, pentru a nu raci. Tavanul casei este cazut, iar pe jos este pamint. In anii trecuti, se incalzeau la un godin, dar acum nu mai au nici macar rumegus. „Nu mai avem rumegus. Tremuram de frig… Noi nu mai contam, dar copilasul nostru se poate imbolnavi in orice clipa. Asta ne-ar mai lipsi“, a spus Florin Grigorescu.

Asistentii sociali au luat masuri in al doisprezecelea ceas!

Angajatii Centrului de Prevenire, Interventie si Recuperare a Copilului Abuzat (CPIRCA) Dolj au fost surprinsi in momentul in care i-am „deranjat“ telefonic, semnalind conditiile in care am gasit copilul. „Noi am fost sesizati acum citeva luni despre acest caz, chiar de vecinii acestei familii. Imi amintesc ca ne-am dus noaptea sa vedem despre ce e vorba. Cind am gasit copilul extrem de slabit, l-am internat impreuna cu mama lui in spital. I-am ajutat sa-si intocmeasca si dosarul pentru a primi ajutor social, dar nu stim daca l-au depus, pentru abeneficia de acest drept“, a declarat Alina Avram, psiholog in cadrul CPIRCA.

In urma sesizarii primite si la insistentele redactorilor GdS, angajatii CPIRCA Dolj au mers ieri-dimineata la domiciliul familiei Grigorescu. „Am mers azi-dimineata (ieri – n.r.) si am luat copilul impreuna cu mama lui si i-am internat la Spitalul de Pediatrie nr. 1. Copilul traia, intr-adevar, in conditii greu de imaginat, intr-o mizerie de nedescris. Copilul este in general sanatos, dar este subnutrit pentru virsta pe care o are. Am inteles ca primea hrana de la vecini. Copilul va sta internat in spital si va urma un regim special cu vitamine si o alimentatie sanatoasa.

Dupa externare, un inspector de specialitate din cadrul centrului nostru o va indruma pe mama sa se interneze cu copilul, cel putin pentru perioada iernii, intr-un centru maternal. Copilul are nevoie de o alimentatie sanatoasa, pe care familia nu are posibilitate sa i-o ofere“, a declarat Rodica Stamina, medic al CPIRCA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS