16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMonument dedicat fostilor detinuti politici, construit la Craiova

Monument dedicat fostilor detinuti politici, construit la Craiova

Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR)-filiala Dolj a finalizat, in cursul lunii noiembrie, primul monument inchinat fostilor detinuti politici, deportati si stramutati in regimul comunist in Craiova. Construit din marmura, acesta masoara 4,35 metri, iar banii necesari pentru construire au provenit din surse proprii. Potrivit declaratiilor reprezentantilor AFDPR-filiala Dolj, Craiova ramasese printre putinele orase care nu aveau nici un momunent inchinat milioanelor de romani care s-au impotrivit comunistilor. Inca din urma cu doi ani, conducerea asociatiei a depus numeroase cereri pentru ridicarea soclului, care s-au concretizat insa abia in septembrie 2004. Proiectul a fost aminat din cauza locatiei care fusese initial oferita de Primaria Craiova. Dupa mai multe discutii, s-a aprobat construirea monumentului in parcul de linga Teatrul National. In primavara anului viitor, se urmareste plantarea unui gazon, dar si a unui gard viu.

Monumentul este ridicat in memoria a peste doua milioane de romani care au fost arestati, deportati sau stramutati in timpul regimului comunist. Aproximativ 20 la suta dintre acestia au fost insa impuscati. Conform AFDPR, Craiova a fost unul dintre locurile de detentie organizate si folosite de regimul comunist, in perioada 1945-1989, pentru exterminarea adversarilor pe criterii politice, sociale, economice si religioase, alaturi de alte 132 de inchisori.

„Ne mindrim pentru ceea ce am realizat, mai ales ca intreg monumentul a fost ridicat din banii proveniti din cotizatiile lunare ale membrilor nostri. Prin intermediul lui, avem si noi acum posibilitatea sa ne cinstitm cum trebuie eroii“, a precizat secretarul AFDPR Dolj.

Monumentul a atras deja privirile craiovenilor, care considera binevenita aceasta constructie. Cei mai multi trecatori au salutat initiativa, considerind ca este de bun augur ca in preajma Craciunului si eroii neamului sa fie cinstiti cum trebuie.

„Daca aici se duc banii din impozite eu sint de acord. Trebuia facut ceva in acest sens, pentru ca in Craiova nimeni nu s-a gindit si la cei care pe vremea lui Ceausescu au avut curajul sa spuna NU“, a declarat un trecator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS