11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateClientii sint serviti din pahare de unica folosinta refolosite

Clientii sint serviti din pahare de unica folosinta refolosite

In Craiova exista baruri care nu respecta cele mai elementare conditii igienico-sanitare. Astfel de localuri sint vizitate de consumatori fideli, inca de la primele ore ale diminetii. Barurile situate pe bulevardul Dacia au fost controlate simbata de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj, care au dat amenzi de zeci de milioane de lei.

Pe bulevardul Dacia, la capatul de linie al autobuzului 3, chiar in statie, este un bar. Este un chiosc de metal, situat intr-o zona cu vad. Desi barul functioneaza de peste doi ani, patronii nu au aflat pina in prezent ca orice unitate trebuie inscriptionata. La solicitarea inspectorilor OJPC, Maria Draghici si Ilie Rosoga, ca patroana barului sa prezinte actele de functionare, aceasta a precizat ca nu le are in unitate, din cauza lipsei de spatiu, chiar daca legal ar fi fost ca documentele societatii sa se afle permanent in unitatea de desfacere. „Firma nu ne-am montat pina in prezent… Nu am stiut ca este obligatoriu. Bine ca ne-ati anuntat! Actele nu le tinem in bar, oricum nu avem spatiu suficient unde sa le tinem!“, a spus nemultumita fata patroanei Maria Roibu.

Detartrant, „dezinfectant“ pentru pahare de unica folosinta

Pe tejgheaua metalica, tavile cu pahare erau lasate la scurs… Paharele de unica folosinta erau spalate si refolosite in acest bar. Clientii dornici sa bea o cafea fierbinte erau serviti din astfel de recipiente. Fiind intrebata cu ce dezinfecteaza si spala paharele si vesela folosite pentru servirea clientilor, barmanita a raspuns simplu, cu detartrant. Acest produs poate fi folosit pentru indepartarea tartrului, dar nicidecum pentru dezinfectarea paharelor. Votca si romul erau tinute in sticle de plastic murdare. „In ce sa golim votca, daca nu in sticle de plastic de un litru. Noi cumparam bidoane de cinci litri, iar apoi golim bauturile in sticle mai mici. Nu sint murdare sticlele, asa sint ele!“, a spus barmanita.

Toaleta barului, hazna in mijlocul statiei de autobuz

Orice unitate de desfacere alimentara publica este obligatoriu sa aiba un punct sanitar corespunzator. La SC ROIBU, neavind spatiu „corespunzator“ in incinta barului, patronii au gasit o solutie „ideala“ pentru a incropi un punct sanitar. La iesirea din „local“, chiar in statia de autobuz, este sapata o groapa, inconjurata de citeva placi metalice. Aceasta este toaleta. Mirosul si mizeria sint greu de descris. Este un adevarat focar de infectie. Dorind sa intre sa verifice „toaleta“, inspectorii OJPC au fost sfatuiti de barmanita sa renunte la aceasta idee: „Va sfatuiesc sa nu intrati. Va rog, e mai bine asa…“. Patroana s-a aratat chiar revoltata cind a fost intrebata de existenta punctului sanitar. „Nu inteleg de ce atitea discutii pe tema toaletei. Au venit si cei de la Sanepid si mi-au dat termen pina pe 15 decembrie sa instalez un WC corespunzator. Chiar l-am cumparat. Uitati, il am aici, sub raft“, a spus patroana.

Urmatorul bar vizat de inspectorii OJPC a fost cel situat vizavi de unitatea militara de pe bulevardul Dacia. Si aici actele care trebuia sa fie in incinta unitatii lipseau, barmanita motivind ca acestea sint la patron. Dezinfectantul pentru pahare lipsea, Geta Enache, barmanita localului, folosind doar balsam de vase. Desi toaleta era dotata modern, sapunul, prosoapele si servetele lipseau. „La modul in care sint dezinfectate vasele, daca va exista un client bolnav de TBC risca multi sa se imbolnaveasca. Balsamul de vase nu este dezinfectant, iar barmanita a spus clar ca altceva nu a folosit“, a precizat Maria Draghici.

Amenzi de zeci de milioane

Pentru toate neregulile intilnite, inspectorii OJPC au fost nevoiti sa aplice sanctiuni corespunzatoare. „In localurile controlate nu sint respectate operatiile elementare de dezinfectare a veselei. In plus, nu este posibil ca paharele de unica folosinta sa fie refolosite! La primul local, toaleta este o adevarata hazna gasita poate doar in ultimul catun de tara. In nici una dintre unitati nu ne-au fost prezentate documentele firmei. SC Roibu va fi sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 10 si 100 de milioane de lei si inchiderea barului, pina cind va avea un WC corespunzator. Unitatea a doua este moderna la prima vedere, dar vesela nu este dezinfectata corespunzator cu solutii speciale. Aceasta unitate va fi sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de lei“, a mai spus Maria Draghici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS