14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCersetorii cu nume de sfint au iesit in strada de ziua lor

Cersetorii cu nume de sfint au iesit in strada de ziua lor

Cu haine rupte si cu o desaga in spate, cu ochii in lacrimi si cu mina intinsa, oamenii strazii cu numele Sfintului Nicolae au iesit la cersit. Cei necajiti au asteptat mila credinciosilor veniti la biserici sau compasiunea celor care ieseau cu plasele pline din magazine. Oamenii strazii spun ca, desi cred in existenta Mosului Nicolae, acesta a luat pentru ei chipul persoanelor darnice.

Multi dintre oamenii strazii care au iesit la cersit poarta numele Sfintului Nicolae. Desi acest Mos ar trebui sa aduca multe cadouri si bucurii, napastuitii soartei care traiesc de pe o zi pe alta spun ca sfintul nu a mai trecut pe la ei de multi ani. Acum, mai mult ca oricind, si ei au simtit nevoia de a fi priviti, de a li se intinde o mina si de a primi caldura. Pentru aceasta, Nicolae Caraman, cersetor „de meserie“, s-a asezat pe trotuar chiar de ziua sa. „Sint tare necajit si am inghetat pe cimentul asta rece ca gheata. Care Mos? Acela din povesti? Nu a mai trecut pe la mine de mult timp… Cei sapte copii ai mei m-au parasit, iar sotia este internata la psihiatrie. Mi-am pus aici un carton si ma pazesc cu toiagul. Poate de ziua mea o sa capat si eu ceva, pentru ca oamenii sint mai buni in preajma sarbatorilor“, a spus plingind cersetorul, de 60 de ani. Drama din sufletul barbatului, care a lucrat ca lacatus aproape 20 de ani, este cu atit mai mare cu cit trupul sau este partial paralizat. Un accident de masina l-a imobilizat pe Nicolae Caraman, lasindu-l cu un picior sfirtecat si cu o mina care este tinuta de tija si suruburi. Cersetorul s-a asezat cu cutia sa din carton in brate, chiar in apropierea unui magazin din care oamenii ieseau cu cadouri frumos impachetate.

<bCinci portocale – cel mai frumos dar

Nicolae Dragomiroiu a fost gasit la usa Bisericii „Sfintul Gheorghe“ din Piata Centrala a municipiului Rimnicu Vilcea. Acesta spune ca, atunci cind s-a crapat de ziua, si-a luat inima in dinti si a pornit la drum, in speranta ca unii credinciosi isi vor indrepta privirea si asupra lui. Privind la zecile de luminari aprinse de oamenii care vor o viata mai buna, Nicolae si-a amintit de cel mai frumos cadou pe care l-a primit. „A trebuit sa ma duc cu copilul unui coleg sa-i cumpar cadou de Mos Nicolae. Am colindat zeci de magazine si in final am ales ceva frumos. Ca sa imi multumeasca intr-un fel pentru ajutorul oferit, colegul meu mi-a intins o plasa cu cinci portocale, dulciuri si mincare. M-am simtit atit de bine… Eu mai cred in Mos, dar la oamenii necajiti ca mine nu se opreste“, a marturisit cersetorul, de 53 de ani, din comuna Sirineasa. Suferinta lui Nicolae Dragomiroiu este si mai mare deoarece cei doi baieti ai sai sint departe, in Valea Jiului. „Probabil ca nu isi vor aminti de mine. Nu m-au mai cautat de mult“, a spus cersetorul.

Un «te rog frumos» cintareste mult de Mos Nicolae“

Cu bocancii rupti si plini de namol, un batrin „s-a cuibarit“ pe treptele unui supermarket din centrul orasului. Desi acesta nu poarta numele Sfintului Nicolae, el s-a gindit sa faca o surpriza nepotilor, pe care ii vede foarte rar. „Vor trece pe la mine si nu am ce sa le dau. Am invatat ca un «te rog frumos» cintareste mult de Mos Nicolae, pentru ca oamenilor le place sa le vorbesti politicos. Am sa stau pina seara aici si poate am sa capat mai multe pentru nepotii mei. Piinea pe care eu o primesc sau moneda ce-mi cade in mina nu inseamna neaparat pomana, ci o dovada de sacrificiu“, a povestit batrinul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS