10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn gorjean a mers cu bicicleta de la Tirgu Jiu la Alba Iulia

Un gorjean a mers cu bicicleta de la Tirgu Jiu la Alba Iulia

Un gorjean de 67 de ani este prezent in fiecare an la marea sărbătoare a romanilor de la Alba Iulia. Gheorghe Adam a parcurs distanţa de la Tirgu Jiu la Cetatea Unirii, de 200 km, cu bicicleta. Bătrinul biciclist face această cursă de 14 ani şi spune că nu a obosit. Nea Adam, aşa cum ii spun cunoscuţii, spune că a mers două milioane de kilometri cu bicicleta.

„Este sărbătoarea tuturor romanilor şi trebuie să mergem cu toţii acolo. Şi la virsta asta pot să merg pină acolo. Tatăl meu a luptat in primul război mondial“, a spus bătrinul biciclist.

Drumul pină la Alba Iulia a durat cam două zile şi nu este deloc unul uşor, mai ales că vremea a fost urită. Nea Adam spune că, in acest an, nu s-a mai incumetat nimeni să il insoţească: „Mă duc singur, pentru că va fi vremea urită şi nu a vrut nimeni să mă insoţească. Nu ştiu cum voi ajunge acolo. Cel mai greu este la ieşirea din Defileul Jiului, unde este o porţiune pe care trebuie să urci“.

Nea Adam are o bicicletă făcută din bucăţi

Nea Adam merge pe bicicletă de mic copil, dar a inceput să participe la concursuri după efectuarea stagiului militar. Cea mai bună performanţă sportivă a sa este clasarea pe locul III la Campionatul Naţional de Ciclism de la Cluj Napoca din anul 1974.

Bicicleta pe care o deţine acum este făcută din bucăţi. „Este germano-franco-japoneză. Sint mulţumit de ea. Ar mai avea nevoie de citeva imbunătăţiri, dar acestea costă foarte mult“, a spus nea Adam. Bătrinul a avut şi citeva accidente. Odată, i-a alunecat pantoful de pe pedală şi nea Adam a căzut de pe bicicletă. Şi-a rupt clavicula şi a fost nevoit să nu mai meargă cu bicicleta citeva luni.

Bătrinul spune că se apropie de două milioane de kilometri parcurşi pe bicicletă. El a făcut de mai multe ori turul Romaniei şi a trecut, pe bicicletă, dincolo de graniţele ţării. „Am fost in Ungaria, in Cehoslovacia, Germania, Polonia şi Basarabia. Am mers cu bicicleta şi in Bulgaria, la implinirea a 100 de ani de la independenţa ţării“, povesteşte nea Adam.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS