14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRău-platnicii şi-au achitat la zi facturile la gaze

Rău-platnicii şi-au achitat la zi facturile la gaze

SC Distrigaz Sud a recuperat in noiembrie 2004 aproximativ opt miliarde de lei, reprezentind cea mai mare parte a datoriilor consumatorilor. Rău-platnicii nu au dorit să rămină, fără gaze, astfel că au făcut un efort financiar şi au achitat facturile restante. De altfel, conform declaraţiilor reprezentanţilor instituţiei, iarna este anotimpul in care consumatorii ajung la zi cu plata datoriilor.

„In timpul anului, nu ii pasă nimănui dacă rămine fără incălzire, dar, cind vine frigul, toţi găsesc bani de gaze. Aşa se intimplă in fiecare an“, a precizat Constantin Anoiu, şef Serviciu debranşări, din cadrul SC Distrigaz Sud. Angajaţii instituţiei ştiu insă că situaţia va reveni la „normal“ in primăvară, cind vor fi nevoiţi din nou să-i debranşeze pe rău-platnici.

Craiovenii refuză să plătească garanţie

Cea mai mare parte dintre craioveni işi achită datoriile numai in momentul in care echipele de intervenţie vin să sigileze contorul de gaze. „Cind se văd in situaţia de a fi debranşaţi, se roagă de angajaţii noştri să nu le intrerupă căldura şi se imprumută pe la rude şi vecini ca să-şi plătească datoriile. Vara insă ne rugăm noi de ei să ne dea ce ne datorează şi nu vor“, a continuat Anoiu.

Nemulţumirea craiovenilor creşte in momentul in care, după ce au fost debranşaţi, trebuie, conform legii, să achite şi o garanţie pe lingă taxa de reconectare şi suma de plată restantă. Prin HG nr. 1043/2004, distribuitorul de gaze naturale are obligaţia de a incasa o garanţie de la rău-platnic in momentul reluării furnizării gazelor. Sumele incasate urmează să fie depuse intr-un cont purtător de dobindă şi sint folosiţi in momentul in care consumatorul are din nou datorii. „Oamenii fac scandal şi ne reproşează că le luăm banii, nu inţeleg că banii nu ii ţinem noi, ci se depun la bancă. Pentru a nu mai apărea neplăceri de acest gen, ii sfătuim să achite la timp facturile. In luna noiembrie am incasat banii pe facturile din septembrie care au scadenţa acum“, a incheiat Constantin Anoiu.

Deşi noile modificări legale vor ajuta filiala Craiova a SC Distrigaz Sud să scadă numărul datoriilor pe care trebuie să le recupereze, acestea sint „reclamate“ de abonaţi. „Le plătesc datoria pe care o am şi mai dau in plus şi bani pentru rebranşare. Nu inţeleg de ce trebuie să mai scot alţi bani, pentru a se folosi cei de la gaze de ei. Am o intrebare: după doi ani, cind imi dau banii inapoi, imi dau şi dobinda sau le rămine lor?“, a spus indignat un pensionar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS