13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlina aşteaptă să moară la 31 de ani

Alina aşteaptă să moară la 31 de ani

Lipsa banilor a adus o tinără de 31 de ani in pragul morţii. Alina Aldea, din Balş, a ajuns pe patul Spitalului Judeţean din Slatina intr-o stare deosebit de gravă, cu complicaţii la inimă. Medicii spun că, dacă nu ar fi stat acasă mai bine de două săptămini in ingrijirea mamei pentru o pneumonie şi s-ar fi prezentat imediat la spital, alta ar fi putut fi starea ei. Acum insă, Alina aproape că a implinit o lună de cind zace intr-o rezervă din cadrul Secţiei de terapie intensivă – cardiologie. Mama ei, Gheorghiţa, spune că nu poate accepta ca fiica ei să fie transportată la un spital din Bucureşti pentru o operaţie complicată, deoarece nu are bani. Fără şanse mari de supravieţuire, Alina aşteaptă să moară, sub privirile neputincioase ale medicilor care nu pot să treacă peste decizia mamei tinerei.

„Nu vreau să mor de foame şi de ruşine in Bucureşti“

Gheorghiţa Aldea spune că o doare inima să-şi vadă fiica suferind, insă nici nu poate să accepte sfatul medicilor care vor să o transporte la Spitalul Clinic Fundeni pentru o operaţie, la Slatina neexistind dotarea medicală pentru o astfel de intervenţie chirurgicală.

„S-a imbolnăvit acum citeva săptămini de la o răceală… Ea şi-aşa avea mari probleme cu inima, aşa s-a născut. Mereu a fost mai sensibilă decit ceilalţi, nu am avut ce face. (…) Cind am văzut că nu se face bine am venit cu ea aici, la Slatina, la spital, că mai bine nu veneam! Aici i-au făcut un control mai atent şi au descoperit că are o boală grea de inimă. Cind am auzit, aproape că era să cad din picioare. Doctorii mi-au explicat toate stările ei de pină atunci… Spun că are şanse mici dacă nu o operează. Păi, cu ce sufletul meu să o operăm, că nu am nici un ban. Şi tocmai la Bucureşti! Sintem trei pe o pensie de 1.300.000 de lei pe lună, că eu nu am nimic. Sint şomeră şi pin’ la pensie mai e, că nu am decit 50 de ani. Ştiu prea bine ce inseamnă să stai intr-un spital din ţara asta. Fără bani, eşti ca şi mort! Nu pot să merg cu fata la Bucureşti, că nu ştiu ce mă aşteaptă. Nu vreau să mor de foame şi de ruşine in Bucureşti Asta e! Mă doare, dar nu am ce face. Mă uit la ea şi pling că nu pot să o ajut mai mult. Mă rog la Dumnezeu să se facă bine că, altfel, nu ştiu ce pot să fac!“, a spus, cu lacrimi in ochi, mama fetei.

Doctorul Florin Paraschiva, director adjunct al Spitalului Judeţean Slatina, este medicul care o are sub supraveghere pe Alina. Diagnosticul fetei este necruţător: endocardită exterioară pe valvele mitrale, avind ca punct de plecare o pneumonie cu abces pulmonar şi pleurezie pe partea dreaptă. Pină acum, in cele patru săptămini de cind este internată in spitalul slătinean, tratamentul medicamentuos al fetei a „inghiţit“ peste o sută de milioane de lei. „Noi i-am administrat fetei cele mai tari antibiotice pe care le avem, Meropenem, Invantz etc. Suferă de o boală foarte grea, un caz mai rar de insuficienţă cardiacă. Cind am observat că se complică lucrurile, am vrut să o transportăm la Fundeni, in Capitală, pentru operaţie. Dar mama fetei nu a vrut, pentru că nu are bani, deşi noi le-am spus că nu e vorba de bani, că nu plătesc nimic. Iar fata ba ar vrea, ba nu. Noi am vorbit cu cei de la Fundeni, o aşteptau pe fată acum vreo două săptămini, dar nu au vrut ea şi mama sa. Acum, aproape că nu mai e in stare să gindească prea limpede, asta clar din cauza bolii“, a declarat doctor Paraschiva.

Neglijenţă sau neputinţă?

De pe patul spitalului, Alina nu mai aşteaptă nimic. Ajunsă la 31 de ani, după cite a avut de indurat din cauza unei sorţi crude, Alina nu mai speră nimic. Nici măcar intr-o minune. Ar vrea să se opereze, dar nu crede că viaţa mai merită trăită. „Incă mă gindesc… Aş vrea să merg la Bucureşti să mă operez, dar nu avem bani ca să stăm in spital. Am stat atita prin spitale şi ştiu cum este. In plus, să mor acolo, intr-un spital străin, nici asta nu vreau. Aici măcar sint mai aproape de casă“, a spus Alina, cu voce stinsă. Medicii sint neputincioşi in faţa refuzului celor două femei de a le transporta in Capitală. Pentru că starea fetei s-a agravat, lucrurile par să se fi schimbat: acum, nici doctorii bucureşteni nu sint siguri că ar mai avea vreun rost să o opereze pe fată. Practic, nu se ştie dacă Alina Aldea ar mai trăi pină la Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS