19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii craioveni au de ales intre Marea Britanie, Franta sau Germania

Tinerii craioveni au de ales intre Marea Britanie, Franta sau Germania

Asociatia Culturala a Studentilor si Tinerilor Absolventi de Studii Superioare (ACSTASS) Craiova ofera tinerilor oportunitatea de a pleca intr-o tara straina pentru un schimb intercultural si posibilitatea de a cistiga un ban cinstit. Pentru ca numarul celor care termina o facultate si nu au un loc de munca nu este mic, ocazia de a locui, timp de aproape doi ani, in Marea Britanie, Germania sau Franta este o sansa cu care studentii si absolventii de studii superioare nu se intilnesc in fiecare zi. Modalitatile pe care acestia le au de a studia in strainatate sint obtinerea unei burse in timpul facultatii sau daca isi platesc din buzunar studiile si restul cheltuielilor, deloc neglijabile. Programul este implementat de Uniunea Europeana si a fost ratificat in anul 1971, iar actul care l-a reglementat se numeste „Acordul European privind Plasamentul Au-Pair“ . Programul se desfasoara de citiva ani in mai multe orase ale tarii, in Craiova functionind din luna iulie a cestui an. In prezent, 12 tineri se afla in Marea Britanie si unul in Franta, urmind ca, in curind, in urma preselectiei, sa plece alte 15 persoane.

300 de lire pe luna, banii de buzunar

Tinerii interesati de aceasta oferta trebuie sa se prezinte la un interviu, unde se va stabili daca intrunesc principalele conditii: sa aiba virsta cuprinsa intre 18 si 27 de ani, sa nu fie casatorit sau sa aiba copii, sa cunoasca limba tarii unde doreste sa mearga, la nivel conversational, sa nu aiba cazier si sa aiba o experienta minima cu copiii. Daca va trece de prima faza i se va intocmi dosarul cu actele necesare si, in maximum o luna, va fi la destinatie: Riviera Franceza sau orice regiune din Marea Britanie si Germania. O data ajuns aici, tinarul va locui cu o familie, unde va fi considerat membru cu drepturi depline ale acesteia, avind posibilitatea sa-si perfectioneze cunostintele de limba si sa cunoasca civilizatia si cultura tarii respective.

De asemenea, poate sa urmeze cursurile unei scoli de studiu al limbii, in urma caruia poate obtine un certificat, cum ar fi Cambridge.

Ca sa aiba si un ban de buzunar, cel care are o slujba au-pair trebuie sa lucreze in jur de cinci ore pe zi cu copiii familiei, simbata si duminica avind liber, munca pentru care va primi 300 de lire pe luna, cazarea si masa fiind asigurate de familia care ii gazduieste. La interviu s-au inscris pina acum atit fete, cit si baieti, insa cele mai mari sanse le au fetele.

Organizatie infiintata de tineri, pentru tineri

ACSTASSC este o organizatie cultural-stiintifica, nonguvernamentala si nonprofit, infiintata de un grup de tineri cu initiativa, pentru tineri. Scopurile principale ale ACSTASSC sint promovarea si apararea intereselor profesionale, sociale, economice si culturale ale studentilor si absolventilor de studii superioare, libera circulatie a informatiior intre membrii sai si alte organizatii culturale si cu diferite personalitati ale vietii stiintifice si culturale din tara si strainatate, consiliere profesionala, promovarea traditiilor universitare, punerea in practica a unor programe de schimb intercultural gen au-pair etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS