15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUREX Rovinari, inapoi la stat

UREX Rovinari, inapoi la stat

• Ministrul controlului, Ionel Blanculescu, a venit ieri in mijlocul muncitorilor de la UREX • Acesta a anuntat ca societatea va reintra in proprietatea statului • Blanculescu si muncitorii au destupat mai multe sticle de sampanie

Societatea UREX va reveni in proprietatea statului, a declarat ieri la Rovinari seful Autoritatii Nationale pentru Control, Ionel Blanculescu. Acesta i-a anuntat pe muncitori ca noul proprietar al uzinei va fi Ministerul Economiei si Industriilor, prefatind astfel faptul ca intreprinderea va fi preluata de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Blanculescu s-a urcat la un balcon din incinta uzinei impreuna cu administratorul societatii, Mariana Somnea, prefectul de Gorj, Mugurel Surupaceanu, si liderul de sindicat Vasile Gosa. Seful Controlului le-a spus salariatilor ca societatea isi va schimba denumirea.

„Fabrica e salvata. Societatea a ajuns din nou la stat. Vinovatii sint dupa gratii si vor sta mult timp acolo. Noua intreprindere nu se va mai numi UREX. Acest nume va intra in istorie. Dupa sase luni de actiune a institutiilor statului marcam salvarea si relansarea UREX Rovinari. Urmeaza sa se traga la raspundere toti vinovatii, care au condus la dezastrul din aceasta societate. S-a reusit ca vineri, la a treia sedinta de licitatie, sa se oferteze, iar luni, in cadrul negocierilor, sa se parafeze soarta acestei intreprinderi, care va ajunge la Ministerul Economiei“, a spus Blanculescu.

Societatea a fost devalizata de Crisan

Blanculescu si muncitorii au marcat trecerea uzinei in proprietatea statului prin destuparea mai multor sticle de sampanie. Seful Autoritatii Nationale pentru Control a ciocnit un pahar de sampanie cu prefectul Surupaceanu, cu liderul de sindicat, Vasile Gosa, si cu administratorul juridic, Mariana Somnea. Patrimoniul societatii este evaluat la 294 de miliarde de lei, dar datoriile uzinei depasesc o mie de miliarde. Societatea a ajuns in aceasta situatie din cauza fostului patron, Alexandru Crisan, aflat acum dupa gratii. Uzina a intrat in reorganizare judiciara si a fost preluata de la acesta, dupa ce salariatii au iesit de mai multe ori in strada, pentru ca nu isi mai primisera salariile de mai multe luni. Crisan a devalizat societatea, transferind banii unitatii, prin mai multe operatiuni, in contul firmelor sale din Brasov.

Crisan junior nu are avocat

La Tribunalul Gorj s-a desfasurat ieri al treilea termen al procesului in care Alexandru Crisan junior, fostul patron al UREX Rovinari, este judecat in stare de arest preventiv pentru inselaciune. Procesul a fost aminat pentru ca fostul presedinte al Federatiei Romane de Sah nu are un aparator. Si tatal acestuia, Alexandru Crisan senior, este in arest preventiv, fiind cercetat de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj in acelasi dosar. Acesta este internat sub paza la Sectia de cardiologie a Spitalului Judetean Gorj, fiind bolnav de cardiopatie ischemica. Cei doi au inselat o firma din Tirgu Jiu cu peste sase miliarde de lei. Doua societati conduse de cei doi oameni de afaceri au cumparat echipamente in valoare de 6,1 miliarde de lei, pe care le-au platit cu patru file cec fara acoperire. Crisan tatal si fiul mai sint cercetati si in alte dosare in cazul societatii UREX de politistii brasoveni si de procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS