26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii din invatamint nu intra in greva generala

Sindicalistii din invatamint nu intra in greva generala

Biroul Operativ al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint considera inoportuna participarea la o greva generala pe 25 noiembrie, deoarece, in aceasta perioada, majoritatea unitatilor scolare sint dezafectate in scopul pregatirii sectiilor de votare. Presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, precizeaza ca FSLI a fost singura organizatie sindicala care nu a semnat, pe 14 septembrie, protocolul cu premierul Adrian Nastase: „Am considerat ca majorarile salariale negociate sint «firimituri» care nu rezolva problema salariilor de mizerie ale personalului din invatamint“. Consecvent cu pozitia adoptata, Colegiul Liderilor FSLI a hotarit declansarea grevei generale intr-un moment oportun: „Acest lucru se va intimpla numai in situatia in care, prin proiectul Legii salarizarii personalului didactic si proiectul Legii salarizarii personalului TESA din intreg sistemul bugetar, nu vor fi prevazute majorari salariale care sa duca la dublarea salariilor tuturor categoriilor de personal din invatamint, pina la sfirsitul anului 2006“. Conducerea acestei federatii sustine ca si-a respectat calendarul actiunilor revendicative prin neparticiparea la deschiderea anului scolar simultan cu organizarea de mitinguri in marile orase resedinta de judet, dar si prin organizarea mitingului din 5 octombrie, la care au participat peste 10.000 de membri.

Dat fiind faptul ca FSLI este cea mai mare si mai puternica federatie sindicala din invatamint, totalizind aproximativ 170.000 de membri cotizanti, ea este cea care face «legea» actiunilor de lupta sindicala in invatamintul romanesc. Argumentul consta si in apelul pe care-l adreseaza tuturor federatiilor sindicale pentru a declansa impreuna greva generala, in cazul in care prin cele doua legi nu se va asigura dublarea salariilor personalului din invatamint.

Pentru a fi mai clar, inclusiv pentru nesindicalistii din invatamint, Constantin Rada are un mesaj: „Initiativa de organizare si declansare a unei greve generale, in acest moment, este o intiativa absurda. Fiecare poate sa realizeze ineficienta acesteia. Trebuie sa se stie ca sindicalistii nostri sint suficient de inteligenti, astfel incit, in aceasta perioada, sa actioneze elegant, pentru a obtine drepturile ce li se cuvin“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS