21.6 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateToate tomografele din Dolj sint la depanat

Toate tomografele din Dolj sint la depanat

Judetul Dolj nu are nici un tomograf functional desi dispune de trei astfel de aparate. Bolnavii care au nevoie de tomografii sint trecuti pe lista de asteptare, iar cazurile de urgenta sint preluate de Compartimentul de Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) de la Spitalul de Urgenta Craiova, in ciuda tarifelor exorbitante. Pina la repararea tomografelor, cel mai apropiat aparat de acest gen se afla la Spitalul Judetean din Turnu Severin.

Vineri a fost o zi neagra pentru serviciile computer-tomograf din judetul Dolj. Printr-o ciudata coincidenta, atit tomograful de la Spitalul Militar Craiova, cit si tomograful de la Spitalul de Urgenta Craiova s-au defectat.

Dr. Demetrian, de la Serviciul Tomografie din cadrul Spitalului Militar, sustine ca este vorba de o problema minora care va fi remediata cel mai tirziu pina saptamina viitoare. Pacientii au fost reprogramati, iar o parte din ei s-au adresat Spitalului de Urgenta Craiova. Numai ca si aici era aceeasi situatie. Singurul computer-tomograf functional, din cele doua pe care unitatea sanitara le are in dotare, avea, de asemenea, o problema cu o piesa care trebuia inlocuita.

„S-a defectat o componenta a «creierului» tomografului, ca sa ma exprim mai pe intelesul tuturor. Aparatul este in garantie pina in decembrie 2005, asa ca producatorul, firma Philips, va inlocui piesa respectiva fara sa platim nimic. Noi deja am facut comanda in Germania, la producator, urmind ca zilele acestea sa ajunga la spital“, a spus prof. dr. Andrei Bondari, seful Serviciului de Radiologie din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.

Bondari s-a aratat intrigat de atentia pe care ziaristii au aratat-o acestui subiect, care, in opinia sa, tine de bucataria interna a spitalului si nu s-a sfiit sa-si arate convingerea ca mediatizarea acestui subiect a fost pusa la cale din interiorul unitatii sanitare cu intentia vadita de denigrare a angajatilor serviciului pe care il conduce.

Bolnavii sint sfatuiti sa astepte

Seful radiologiei crede ca, in ciuda defectiunii aparute, bolnavii nu au fost si nu vor fi pusi in situatia de a se adresa altor spitale din tara. „Bolnavii vor fi trecuti pe o lista de asteptare, iar cazurile foarte grave vor fi indrumate spre compartimentul de Rezonanta Magnetica Nucleara“, a mentionat Bondari, pe care l-au trecut sudorile numai cind a pronuntat numele celui mai performant serviciu imagistic din Oltenia la gindul costurilor exorbitante pe care le implica.

Serviciul de Radiologie din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova are si un tomograf mai vechi, de la firma Siemens, care insa nu mai functioneaza de aproximativ un an, desi incercari de reparare a lui au mai fost. Producatorul nu mai are nici macar in stoc piese pentru un astfel de tomograf care nu se mai fabrica de mai bine de zece ani. Potrivit prof. Bondari, o firma romaneasca s-a aratat dispusa sa faca rost de piesele necesare, pentru aproximativ 100.000 de dolari, bani pe care spitalul nu ii poate obtine deocamdata. Seful Serviciului de Radiologie este convins ca merita efortul, chiar daca diferenta de performanta intre cele doua tomografe ar fi timpul mult mai scurt de expunere, de aproximativ 20 de secunde pentru procesarea informatiilor de catre noul tomograf, fata de o medie de 40 de minute, necesara vechiului tomograf. Dar ce mai conteaza lipsa de performanta atunci cind ai o rezerva pentru cazurile in care noul tomograf are nevoie de reparatii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS