14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuscaria din spatele blocurilor

Puscaria din spatele blocurilor

Cetatenii din cartierul Simboteanu din municipiul Tirgu Jiu sint terorizati de detinutii din penitenciarul situat la citiva metri de locuintele lor. Ei solicita autoritatilor si conducerii penitenciarului sa mute unitatea, pentru ca nu mai pot trai cu detinutii linga ei. Oamenii se pling ca la gardul puscariei vin rude ale detinutilor, care vorbesc cu acestia peste gard, striga si folosesc cuvinte triviale. Mai mult decit atit, locatarii sint deranjati de zgomotele facute in celule de detinutii care urla, cinta si vorbesc urit.

Penitenciarul din Tirgu Jiu este situat la citiva metri de blocurile de locuinte din cartierul Simboteanu. Gardul puscariei se afla la numai doi-trei metri de cele trei blocuri in care locuiesc 120 de familii, iar celulele detinutilor la cinci-sase metri. Locatarii nu mai pot suporta zgomotele facute de detinuti in celule si de rudele care vin la gardul penitenciarului ca sa vorbeasca cu acestia.

Primaria a amenajat intre blocuri un loc de joaca pentru copii, aflat si el la mica distanta de gardul penitenciarului. Parintii nu isi lasa copiii sa se joace acolo, pentru ca acestia sa nu auda cuvintele obscene ale detinutilor.

Nicolita Raut, de 57 de ani, este unul dintre cei mai vechi locatari ai blocului. Ea spune ca este injurata de cei care vin la gardul puscariei: „Majoritatea celor care vin la gard sint romi. Nu se mai sperie nici de amenzi. Striga si vorbesc urit cu cei de dincolo de gard. Vin si sub geamurile noastre si vorbesc, iar citeodata se urca pe pervaz si pe masini ca sa vorbeasca mai bine cu detinutii. Sint mereu injurata si jignita“.

Memoriu pentru mutarea penitenciarului

La initiativa unui consilier local care locuieste intr-unul din cele trei blocuri, locatarii au intocmit un memoriu prin care solicita mutarea penitenciarului, pe care l-au inaintat atit conducerii Primariei Tirgu Jiu, cit si conducerii penitenciarului. „In permanenta, indiferent de ora, la gardul penitenciarului vin rude ale detinutilor, care vorbesc cu voce foarte tare pentru a se face auzite, deranjind ordinea si linistea publica. De asemenea, folosesc injurii in discutiile cu detinutii, dar si la adresa cetatenilor, cind acestia nu mai suporta vacarmul creat si le solicita vizitatorilor sa faca liniste si sa paraseasca zona. Cind nu discuta cu rudele venite la gard, detinutii discuta intre ei, tipa si cinta, tulburind linistea locatarilor din blocurile invecinate. Exista solicitari zilnice ale cetatenilor la telefonul penitenciarului, prin care se cere conducerii acestuia sa intervina si sa faca ordine in celule. Prin geamuri si peste gardul penitenciarului, detinutii ameninta vecinii si le adreseaza injurii. Intimitatea cetatenilor este violata in permanenta, ei fiind urmariti de detinutii care stau la geamuri. Copiii din blocurile invecinate aud in fiecare zi expresii care ii pot afecta. Deoarece la gardul penitenciarului vin si vizitatori care au cazier, zona nu mai prezinta siguranta, iar masinile riveranilor sint vandalizate, cu toate ca penitenciarul se afla in centrul municipiului Tirgu Jiu, la 500-600 de metri de sediul primariei“, au spus locatarii celor trei blocuri. Jandarmeria a aplicat in aceasta zona 83 de sanctiuni pentru deranjarea ordinii publice.

Penitenciarul nu poate fi mutat

Eugen Simescu, comandantul Penitenciarului Tirgu Jiu, spune ca nu este posibila mutarea puscariei: „Am luat tot timpul masuri, pentru a nu deranja cetatenii. Am facut niste paravane care sa diminueze zgomotele si vizibilitatea atit din exterior, cit si din interior. S-au organizat patrule de politie si jandarmi, pentru a nu mai permite rudelor accesul la garduri, dar nu putem sa incalcam intimitatea detinutilor si dreptul de a discuta intre ei. Vara, tinem geamurile celulelor deschise, iar iarna le inchidem. In prezent, nu este posibila mutarea penitenciarului si numai cu sprijinul autoritatilor locale poate fi gasita alta locatie. Penitenciarul a fost construit cu mult inaintea cartierului. Am fost permanent preocupat sa nu deranjam linistea publica“.

Primarul municipiului Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, ii sprijina pe locatari: „Ii sustin in actiunea lor, dar este nevoie de avizul Ministerul Justitiei. Comandantul penitenciarului a adus la cunostinta superiorilor sai ca nu mai poate sa ramina in mijlocul orasului. Dar inTirgu Jiu nu avem alta locatie pentru penitenciar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS