17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO femeie bolnava de cancer - trimisa la o clinica de specialitate dupa trei luni

O femeie bolnava de cancer – trimisa la o clinica de specialitate dupa trei luni

Povestea femeii de 46 de ani, dintr-un sat din judetul Mehedinti, a inceput in luna august a acestui an, cind a fost muscata de un cal in zona sinului drept. Femeia s-a prezentat la unul dintre cei doi medici de familie din comuna, la care este inscrisa pe lista, acesta prescriindu-i un tratament cu tetraciclina. Desi in astfel de cazuri, potrivit medicilor din Craiova, tetraciclina nu este indicata, mai potrivite fiind alte antibiotice, mehedinteanca a urmat tratamentul, iar rana i s-a vindecat. Numai ca, in scurt timp, sinul i s-a innegrit, s-a format o „punga“, apoi un nodul, fapt care a speriat-o pe femeie, care s-a prezentat din nou la medicul de familie.

Nodulul aparut, care devenise si dureros intre timp, se pare ca nu i-a dat de gindit medicului, care nu a luat nici o masura in privinta femeii. Aceasta spune ca in repetate rinduri s-a adresat medicului de familie, care insa i-a spus sa stea linistita, ca nu are nimic. „Ma durea, era un dul, m-am speriat si am fost iar la doctor. Mi-a spus ca nu stie ce sa zica, dar sa stau linistita, ca nu am nimic, ca rana s-a vindecat. Din august, de cind m-a muscat calul, am tot fost la ea, dar, in afara de tetraciclina si un vaccin antitetanus, nu mi-a dat nimic altceva si nu mi-a spus nici ce sa fac. Abia dupa trei luni, acum citeva zile, dupa ce am insistat eu sa ma trimita undeva, la un medic, mi-a dat trimitere si am venit la Craiova“, a povestit femeia, contrariata de faptul ca medicul din sat nu si-a dat seama ca este vorba de cancer. In prezent, B.M., din localitatea Cusmir, judetul Mehedinti, este internata in Clinica de Oncologie din Craiova, diagnosticul medicilor de aici fiind cancer mamar.

Medicul de familie nu a putut fi gasit, iar asistenta nu stia ca pacienta are cancer

Asistenta S.R., de la cabinetul medical al medicului de familie V.M, a declarat ieri, telefonic, ca intr-adevar B.M. este pacienta lor, dar ca a fost luata in evidenta doar cu acea muscatura de cal din luna august, deoarece femeia nu era asigurata. Asistenta spune ca femeia primeste ajutor social de citeva luni, iar in fisa nu figureaza cu nici o boala sau suspiciune de a avea vreo boala. „Este inscrisa la noi, dar nu sufera de vreo boala. Mai multe nu va pot spune. Stiu ca doamna doctor i-a dat trimitere, dar nu stiu nimic despre faptul ca pacienta noastra ar putea avea cancer. Ea a venit la noi, pentru ca a fost muscata de cal, iar doamna doctor i-a dat tratament. Vorbiti cu doamna doctor“, a precizat asistenta.

Medicul de familie nu era la cabinet, in jurul orei 13.00, asistenta motivind ca este plecat sa vada un pacient la domiciliul acestuia. Mai mult, asistenta a spus ca nici astazi, medicul de familie nu va fi la cabinetul din comuna, deoarece participa la o sedinta la Drobeta Turnu Severin si nu stie care este numarul telefonului mobil al doctoritei. „Azi nu e doamna doctor. A plecat sa vada un pacient in sat. Nici miine nu e, ca pleaca la o sedinta, la Severin. Abia vineri mai vine, dupa ora 8.00. E pina la ora 14.00, ca asa are program“, a spus asistenta.

Cazul femeii din Mehedinti nu este singular

Medicii de la Clinica de Oncologie din Craiova spun ca femeia din Cusmir nu este singurul caz de acest fel pe care l-au avut. Ei afirma ca o treime dintre cazurile pe care le au sint cauzate de unele deficiente in functionarea sistemului sanitar. Alta treime sint cauzate de aspectul atipic sau asimptomatic al unora dintre formele de cancer, tinind cont de faptul ca, initial, cancerul nu e dureros in formele incipiente ale bolii si exista anumite forme de cancer, cum ar fi cel pulmonar sau al partilor moi (muschi, tendoane etc.), cind boala poate debuta cu forme foarte avansate, chiar cu metastaze. Cea de-a treia treime din cazurile de cancer este cauzata de neglijenta pacientilor, care se prezinta la control foarte tirziu.

Este si cazul unei femei din localitatea Podari-Dolj, internata de curind in Clinica de Oncologie din Craiova. Aceasta spune ca a observat un dul la sin dupa ce a nascut, in urma cu aproximativ 40 de ani, a avut dureri de mai mult timp, dar nu s-a prezentat la medic decit atunci cind a vazut ca nu se mai poate. „Dupa ce am nascut, am vazut ca am un dul, dar nu ma durea si nu stiam ce e. Nu am fost la doctor, pentru ca nu ma durea nimic. Am crezut ca-mi trece. Mai rau a inceput de acum doua luni, dar am fost la circa doar cind am vazut ca nu se mai poate“, a povestit T.G., care are acum 73 de ani. Femeia a fost operata si se simte bine acum, dar va mai ramine internata in clinica un timp. Medicii craioveni spun ca persoana nu trebuie sa astepte sa apara durerea pentru a se prezenta la medic si este necesar sa-i spuna medicului toate amanuntele legate de starea generala, respectiv modificarile aparute in tabloul clinic general.

Medicii oncologi recomanda efectuarea controalelor periodice, pentru ca boala sa poata fi descoperita din timp si sa poata fi tratata, iar riscul de deces al pacientilor sa scada simtitor. Acest lucru e usor de facut, mai ales acum, cind exista o serie de programe guvernamentale, de care pot beneficia toate persoanele, in mod gratuit. Numarul de cazuri noi de cancer inregistrate este ingrijorator. De la 1 ianuarie 2004 pina pe 16 noiembrie, sint in evidenta 1.836 de cazuri noi de cancer, medicii de la Clinica de Oncologie din Craiova estimind ca, pina la sfirsitul anului, vor mai fi inregistrate circa 200 de noi cazuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS