15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 100 de cazuri de sifilis s-au inregistrat in Dolj de la inceputul anului

Peste 100 de cazuri de sifilis s-au inregistrat in Dolj de la inceputul anului

In judetul Dolj se poate vorbi teoretic de o scadere a numarului de cazuri de boli venerice, cum ar fi sifilisul sau gonoreea. In evidentele Clinicii de Dermatologie din Craiova s-au inregistrat in primele noua luni ale acestui an 105 cazuri de sifilis, fata de 154 de cazuri in 2003 si 262 de cazuri in 2002, si 58 de cazuri de gonoree, fata de 87 anul trecut.

Din nefericire insa, situatia reala nu poate fi reflectata in evidente, deoarece exista multe persoane care au aceste boli, dar refuza sa se prezinte la medicii specialisti pentru a se trata, devenind un real pericol in privinta raspindirii bolilor. La nivelul judetului, circa jumatate dintre persoanele bolnave refuza, din diverse motive, sa se prezinte la medic, iar in cazul in care totusi fac acest pas, refuza tratamentul prescris, desi acesta este gratuit. De asemenea, sint si multe persoane bolnave care prefera sa mearga direct in farmacii pentru a-si procura medicamentele necesare, fapt care insa nu le garanteaza vindecarea. Peste 50 la suta dintre persoanele care sufera de aceste boli, aflate in evidenta Clinicii de Dermatologie din Craiova, sint someri, prostituate sau proxeneti.

Cei mai multi bolnavi au intre 20 si 29 de ani. Ingrijorator este faptul ca, in ultima perioada, a scazut foarte mult media de virsta la care tinerii isi incep viata sexuala, dar si a celor care prezinta boli cu transmitere sexuala. Exista si cazuri in care sint depistati cu astfel de boli copii cu virste intre zece si 14 ani.

Prostituatele merg la control de bunavoie

Cele mai multe cazuri de boli venerice sint inregistrate in mediul urban, numarul lor fiind aproape dublu fata de cazurile din mediul rural. Exista persoane care sint la un pas de psihoza in momentul in care afla ca sufera de boli cu transmitere pe cale sexuala. Prostituatele au devenit mai atente si mai receptive la ideea de a face controale medicale periodice si a se trata atunci cind este cazul. Multe dintre prostituatele din Dolj se prezinta singure la Clinica de Dermatologie din Craiova. La clinica ajung si elevi sau eleve, de cele mai multe ori singuri, dar sint si cazuri in care se prezinta insotiti de parinti. Parerea medicilor specialisti este ca legiferarea prostitutiei ar insemna o reducere a numarului de cazuri de boli cu transmitere sexuala, insa nu si eradicarea acestor boli. In perioada urmatoare se preconizeaza infiintarea unor birouri de consiliere, cite unul in fiecare judet, care sa urmareasca indeaproape acest fenomen al bolilor cu transmitere sexuala. De asemenea, medicii recomanda, in primul rind, preventia acestor boli, prin mijloace specifice, dar si prezentarea la medic imediat cum apar simptomele caracteristice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS