19.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele publice au declarat falimentul SC Universitatea Club Fotbal SA

Finantele publice au declarat falimentul SC Universitatea Club Fotbal SA

• Asemanarea de nume cu actualul club, SC Fotbal Club Universitatea SA, impiedica RATC sa-si recupereze peste o suta de milioane de lei • Desi le-a transportat jucatorii, clubul intrat in faliment nu si-a platit nici pina acum datoria catre regia de transport, care a sesizat si Liga Profesionista de Fotbal

SC Universitatea Club Fotbal SA este cu un picior in groapa. Tribunalul Dolj a hotarit pe 3 mai 2004 deschiderea procedurii de declansare a reorganizarii judiciare si a falimentului la cererea finantelor publice doljene, care au de recuperat creante de aproximativ 30 de miliarde de lei. SC Universitatea Club Fotbal SA a fost infiintata in 1997, avind sediul pe strada Unirii 86, actualul sediu al SC Fotbal Club Universitatea SA, si a intrat in tavalugul falimentului in iunie anul trecut cind Administratia Financiara a cerut instantei intr-o prima faza deschiderea procedurilor legale de faliment pentru suma de 27 de miliarde de lei. Datoriile proveneau in mare masura din impozitul pe salarii, TVA, precum si din dobinzile si penalitatile de intirziere, numai in perioada 2000-2004. Finantele avind de recuperat de la societate impozit pe venitul din salarii in suma de peste 13 miliarde de lei. Anterior declansarii procedurii de faliment, Administratia Financiara a pus sechestru in 1999 pe autocarul clubului cu care erau transportati jucatorii, conducerea clubului contestind la judecatorie demersul Finantelor. Surprinzator, instanta a dat cistig de cauza SC Universitatea Club Fotbal SA, motivind ca autocarul respectiv este folosit in desfasurarea activitatii, deci clubul nu se poate lipsi de el. Si mai interesant este faptul ca abia dupa ce Finantele organizasera a treia licitatie de vinzare a respectivului activ, conducerea clubului a sesizat instanta.

Conform unor surse autorizate din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, la primele doua strigari nu s-a prezentat nimeni, contestatia clubului aparind, probabil, ca urmare a unor semnale pe care le-ar fi avut conducerea acestuia referitoare la aparitia unui posibil cumparator, mai ales tinind cont de faptul ca pretul scazuse deja la jumatate. Este foarte probabil ca Finantele sa nu recupereze nici un leu din cele 30 de miliarde de lei, intrucit, dupa cum reiese din dosarul de faliment, lichidatorul desemnat de tribunal, firma SC Moore Stephens RVA Bucuresti, nu a mai gasit nici un bun de valoare apartinind SC Universitatea Club Fotbal SA. Ultimele documente atasate dosarului sint din 2001, ce s-a petrecut in perioada 1997-2001 raminind un mister. Conform aceluiasi dosar de faliment, lichidatorul ar putea scoate la licitatie aparatura de birou, inclusiv o lustra, toate valorind aproximativ…sapte milioane de lei.

Patroni celebri

SC Universitatea Club Fotbal SA a fost infiintata in 1997, iar printre actionarii ei se numarau mai multe personalitati locale: Stefan Ilinca, Constantin Doru Stanescu, Adinel Ionel Ilinca, Badr Salame, Constantin Ilinca, Ciprian Gabriel Scrieciu, dar si firme la fel de cunoscute, cum ar fi SC General Comi, Sif Oltenia, GMB Titanic International sau Transcarpathia SRL, dupa cum rezulta din datele Registrului Comertului Dolj. Printre administratori se regaseau Vladucu Gabriel, Stefan Ilinca si Victor Bica, care era si presedintele Consiliului de Administratie, iar unul dintre cenzori era nimeni altul decit Emil Tugui, patronul Coremi si al Coremind, care a cistigat recent un contract de renovare a cladirii prefecturii. Pentru ca nu putea intra in posesia tuturor documentelor, lichidatorul a facut plingere la Tribunalul Dolj in iunie 2004 impotriva celor trei administratori.

Luati la intrebari de instanta, Bica si Vladucu au declarat ca ei nu au avut acces la documentele clubului, magareata cazind pe Stefan Ilinca. Acesta a primit amenda din partea Tribunalului 200.000 de lei pentru fiecare zi de intirziere in punerea la dispozitia lichidatorului a documentelor cu pricina, ceea ce inseamna ca, pina in prezent, ar avea de platit aproximativ 25 de milioane de lei.

RATC a pierdut urma clubului Universitatea

Probleme in recuperarea creantelor are si Regia Autonoma de Transport Craiova (RATC), care a obtinut un ordin de executare impotriva SC Fotbal Club Universitatea pentru o datorie de peste 100 de milioane de lei.

Asemanarea de nume cu „defuncta“ SC Universitatea Fotbal Club (care are practic o denumire inversata) pare sa creeze insa probleme regiei in incercarea de a-si recupera creanta. RATC sustine ca in perioada 2000 si 2001 a prestat pentru club servicii de transport si reparatii. Pentru ca nu le-a platit, regia a dat clubul in judecata in 2002 si a obtinut un ordin de poprire. Pentru ca lucrurile sa decurga normal, RATC l-a investit ca executor judecatoresc cu formula executorie pe Balica Eugen, care, pentru a executa poprirea, s-a intors impotriva Ligii Profesioniste de Fotbal, careia i-a fost comunicata infiintarea popririi in iulie 2004. Aceasta a refuzat insa sa dea curs instiintarii executorului.

„Avind in vedere faptul ca prin adresa 938/27/08/2004 tertul poprit ne comunica refuzul de a infiinta poprirea conform ordonantei 174/2004, desi exista titlu executoriu care atesta calitatea de debitoare a SC Fotbal Club Universitatea Craiova, va solicitam validarea popririi si amendarea tertului poprit cu suma de zece milioane de lei“, se arata intr-o cerere adresata instantei de catre Eugen Balica. Clubul nu a stat insa cu miinile in sin.

Uite firma, nu e firma

In octombrie 2004, Dinel Staicu a trimis Judecatoriei Craiova o intimpinare prin care ii cerea acesteia sa respinga actiunea reclamantului si sa-l oblige la plata cheltuielilor de judecata. Staicu isi motiva cererea in felul urmator: „Societatea noastra, SC Fotbal Club Universitatea SA Craiova… a fost infiintata in iulie 2002, nu a fost si nu este debitor fata de RATC…. Din faptul ca FCU Craiova a fost infiintata in 2002 reiese ca in cursul anilor 2000 si 2001 nu a fost posibila derularea nici unui fel de relatii contractuale cu RATC. Prin urmare, Biroul executor judecatoresc Balica Eugen face confuzie intre societatea noastra si o alta persoana juridica cu o denumire probabil asemanatoare“, se arata in intimpinarea lui Dinel Staicu. Acesta stia insa foarte bine despre ce confuzie era vorba, deoarece unul dintre actionarii clubului SC Fotbal Club Universitatea SA era chiar SC Universitatea Club Fotbal SA, societate aflata acum in faliment. Intrebarea care se pune insa este in ce calitate a sesizat Dinel Staicu Judecatoria Craiova, din moment ce, conform spuselor lui Nicu Dolea, purtatorul de cuvint al clubului, din urma cu citeva saptamini facute GdS: „Dinel Staicu a hotarit sa renunte la functia de finantator principal al echipei Universitatea, iar la inceputul acestei luni (2 octombrie) a fost revocat Consiliul de Administratie, fiind numit un administrator unic in persoana domnului Vlad Rebega (de la FPP, n.r.). Totodata, a fost schimbata denumirea societatii in SC Stiinta „U“ Craiova SA, schimbare care s-a impus datorita unei prevederi a art.39 din Legea nr. 26/1990, prevedere modificata recent (13 august 2004) prin ordonanta de guvern“. Or Dinel Staicu trimitea intimpinarea instantei pe 15 octombrie in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie.

Daca ar fi sa ne luam dupa spusele lui Nicu Dolea, imputernicit de Dinel Staicu sa faca respectivele declaratii, pe 2 octombrie intreg Consiliul de Administratie, in frunte cu Staicu a fost revocat, noua societate SC Stiinta U Craiova avind, incepind cu acea data, un administrator unic in persoana lui Vlad Rebega. Pe de alta parte, Dinel pare sa aiba dreptate cind spune ca nu putea avea relatii contractuale cu RATC, deoarece clubul luase fiinta in 2002. Este posibil ca asemanarea de nume dintre cele doua entitati sa fi creat confuzie la regie. Oricum nu ar fi prima si nici ultima in aceasta situatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS