14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLotul BCR Novaci, judecat in libertate

Lotul BCR Novaci, judecat in libertate

Instanta de judecata a Tribunalului Gorj a hotarit ieri eliberarea din arest a celor patru inculpati din lotul BCR Novaci: Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, Sorin Popescu, fostul director al sucursalei BCR Novaci, Ion Nicolae, fostul director al SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti, si Ion Marin, administratorul grupului de firme RARORA din Rimnicu Vilcea. Judecatorul Florin Encescu a considerat ca acestia nu reprezinta pericol public si ca pot fi judecati in libertate. Sentinta data de Tribunalul Gorj poate fi atacata cu recurs in 24 de ore de Parchetul National Anticoruptie.

Cei patru inculpati au mai fost pusi in libertate de Tribunalul Gorj, in luna iunie a anului trecut, dar hotarirea a fost atacata cu recurs de PNA. Curtea de Apel Craiova a admis recursul si a hotarit ca acestia sa fie judecati in stare de arest preventiv.

„In boxa ar trebui sa fie si niste domni de la BCR“

Omul de afaceri Ion Marin a spus ieri in timpul procesului ca alaturi de el in boxa ar trebui sa se afle si alte persoane din BCR: „De creditele mele stia Danila, Mircea Ilie. Sint arestat de 18 luni. Am avut 1.500 de angajati si 660 de masini, care inca mai lucreaza la Berbesti. Nu am putut sa platesc creditele, pentru ca am fost arestat. Este un litigiu comercial. Am niste vaccinuri pentru domnii procurori de la PNA. Am fost arestat pe niste declaratii date de domnii de la banca. Acesti domni stiau de aceste credite din anul 2000. Poate o sa ma fac si eu nesimtit si o sa vorbesc. Domnii de la banca ar trebui sa stea linga mine, in boxa“.

Ion Marin a mai invocat in favoarea lui raportul tehnic, care il scoate nevinovat, si expertiza medicala, din care reiese ca bolile de care sufera nu pot fi tratate in regimul de detentie.

Cei patru inculpati au facut si greva foamei pentru a fi eliberati, sustinind ca nu sint probe pentru a sta in arest.

Prejudiciu de peste 800 de miliarde

Ion Marin si Sorin Popescu au fost arestati in primavara anului trecut, iar Dumitru Contoloru si Ion Nicolae in aceasta vara. Conform rechizitoriului PNA, sucursala BCR Novaci a acordat ilegal credite de 885 de miliarde de lei catre firmele conduse de Ion Marin. Dumitru Contoloru este acuzat de complicitate la acordare de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, abuz in serviciu in forma calificata, inselaciune, fals intelectual, uz de fals si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Potrivit acuzatiilor procurorilor, in perioada ianuarie 2002 – aprilie 2003, Dumitru Contoloru a sustinut activitatea mai multor persoane care, prin mijloace ilegale, au solicitat si obtinut credite bancare in valoare de peste 780 de miliarde de lei.

Un alt credit a fost obtinut de FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti, societate cumparata de grupul de firme condus de Ion Marin, creditul fiind acordat omului de faceri vilcean. Creditele au fost obtinute de la sucursalele BCR din Novaci si Tirgu Jiu, banii fiind folositi si in alte scopuri decit cele pentru care fusesera acordati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS