15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate158 de gospodarii din Gorj au avut de suferit in urma inundatiilor

158 de gospodarii din Gorj au avut de suferit in urma inundatiilor

• 282 de hectare de terenuri agricole afectate • Pagube de 1,2 miliarde la culturile agricole • Prefectura va solicita fonduri de la guvern pentru repararea drumurilor si a podurilor

Inundatiile produse de ploile din ultimele zile au lasat in urma lor 158 de gospodarii afectate. Comisiile locale constituite la nivelul fiecarei localitati din Gorj contabilizau ieri valoarea pagubelor produse de precipitatii. Conducerea Prefecturii Gorj a precizat ca 54 de subsoluri si beciuri de case au fost inundate, pompierii intervenind in permanenta pentru evacuarea apei. Unele dintre cele mai mari pagube au fost produse la terenurile agricole, unde a fost afectata o suprafata de 282 de hectare, alte 20 de hectare de lunca si finete avind de suferit din cauza revarsarilor de apa si a fenomenului de baltire. Au fost avariate intr-o masura mai mica sau mai mare cinci poduri, zece podete si sase kilometri de drum comunal. Localitatile cu probleme deosebite sint: Pestisani, Bumbesti-Pitic, Baia de Fier, Balesti, Tismana, Pades, Alimpesti, Pesteana. La Pesteana, apa a patruns in 50 de gospodarii, iar localnicii au incercat sa-si salveze pasarile din cotete si bunurile din beciuri.

Bani de la guvern

Din cauza cresterii cotei de atentie pe riul Jiu si a ploii care se pare ca va continua sa cada pina duminica, HIDROELECTRICA a golit lacul de acumulare de la Tirgu Jiu. Reprezentantii societatii si autoritatile judetului cauta solutii pentru decolmatarea lacului, in zonele unde acest lucru este posibil. Imaginea riului Jiu in zona municipiului Tirgu Jiu nu este deloc placuta: tone de carbune si noroi au iesit acum la iveala, emanind un miros neplacut. „Am vorbit cu directorul si dinsii cauta un utilaj cu care sa scoata milul. Mi-a spus ca pina acum toate lucrarile se faceau la lopata, iar in aceste conditii este greu de lucrat. Avem podul de pe riul Bistrita, piciorul podului de la Dragutesti avariate. Pentru refacerea acestora avem nevoie de bani de la guvern. Dupa ce comisiile locale vor transmite la prefectura situatiile cu pagubele, vom solicita si noi fonduri la guvern. Din pacate, am fost informati ca ploile vor continua pina duminica, dupa care este posibil sa ninga“, a declarat prefectul de Gorj, Mugurel Surupaceanu. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Gorj a informat ieri dupa-amiaza ca 148 de hectare de culturi au fost afectate de ploi, valoarea pagubelor estimate fiind de 1,2 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS