15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeme facute la luminare

Teme facute la luminare

Drumul European E 79, Tirgu Jiu-Craiova, trece prin fata casei unei familii care nu beneficiaza de minimul de confort asigurat de electricitate. Casa familiei Vulpe, situata in apropierea orasului Rovinari, nu este racordata la reteaua publica de energie electrica. Cele opt persoane care locuiesc aici suporta un regim de viata asemanator cu cel al taranilor din prima jumatate a secolului XX. Nu pot folosi becuri, televizor sau radio, nici frigider sau alte produse electrocasnice alimentate cu energie electrica. De un, patru elevi isi fac temele la lumina luminarii.

Planurile de extindere a Carierei Girla cuprindeau in 1996 si casa lui Grigore Vulpe, din satul Poiana. Barbatul incepuse deja constructia unei noi locuinte, in satul Virt Nou, la care a folosit si banii oferiti ca despagubire de catre exploatarea miniera. Una din conditiile puse la vremea respectiva de Grigore Vulpe, pentru a-si da acceptul sa ii fie demolata casa si sa fie stramutat, a fost racordarea noii locuinte la o sursa de energie electrica. Acest lucru s-a si intimplat. Timp de citeva luni imobilul a fost racordat la o sursa ce apartinea subunitatii miniere din apropierea casei. Daca la inceput totul a decurs normal, la un moment dat transformatoarele de curent ale benzilor de carbune au disparut cu totul, iar de aproape un an familia Vulpe nu a mai beneficiat nici o clipa de energie electrica.

Viata la luminare

In casa lui Grigore Vulpe, pe linga el si sotia sa, mai locuiesc fiica si ginerele, impreuna cu cei 4 copii ai lor, toti elevi. „Am doua fete la liceu si doi baieti la generala, si toti patru sint nevoiti sa invete si sa scrie la lumina luminarii“, a declarat tatal copiilor, Vasile Blegescu. „Eu scriu pina se intuneca, dar citeodata nu termin cit este lumina si mai scriu si la luminare. Fratele meu, care este mai mare, termina orele mai tirziu si ajunge acasa seara. El scrie de cele mai multe ori la luminare“, a povestit cel mai mic dintre copiii familiei Blegescu. Grigore Vulpe a declarat ca a facut in permanenta adrese si cereri, insa acestea au ramas fara raspuns.

„Pentru 230 de metri care ne despart de ultima casa racordata la retea, ELECTRICA refuza sa ne bage curent electric. Am cerut si sprijinul prefecturii, dar ne-au trimis tot la ELECTRICA, iar aceasta refuza. Americanii zboara pe Luna si noi nu avem curent electric. Cind esti mic si nu ai nici un fel de putere, nimeni nu te baga in seama. Cel mai rau imi pare de nepoti, care trebuie sa invete asa cum am invatat si eu. Dar pe vremea aceea eu nu locuiam linga un drum care te duce in Europa, dupa cum ii spune si numele. Aici nu sintem in Europa. Aici e intuneric“, a incheiat cu amaraciune Grigore Vulpe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS