17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateParintii unui tinar din PMT Craiova sint in pragul disperarii

Parintii unui tinar din PMT Craiova sint in pragul disperarii

Conducerea penitenciarului refuza accesul presei si respinge orice acuzatie

La aproximativ o luna si jumatate de la decesul adolescentilor din Penitenciarul pentru Minori si Tineri (PMT) Craiova, Ionut Dumitru Plesa, Marius Poienaru si Constantin Viorel Stamatie, caz dramatic care a facut inconjurul tarii, povestea nefericita este la un pas de a se repeta. Pretul platit de cei trei tineri care au decedat in urma incendiului produs in celula nu a schimbat cu nimic situatia din institutie. Se spera ca macar moartea adolescentilor sa fi fost un semnal de alarma, pentru ca factorii de raspundere sa ia in serios avertismentele referitoare la coruptia din penitenciare si la tratamentele inumane la care sint supusi tinerii. In prezent, alt tinar, Ion Pirva, conform declaratiilor parintilor, „este in stare de orice, sa se taie sau sa-si dea foc din cauza colegilor de camera, care il chinuiesc“, acuzatii respinse insa cu vehementa de conducerea penitenciarului.

O familie disperata, al carei fiu se afla inchis in PMT Craiova, a apelat la sprijinul presei, ingrijorata de soarta copilului. Aurica Pirva din comuna Teslui, judetul Dolj, mama adolescentului Ion Pirva, sustine ca la ultima vizita pe care i-a facut-o baiatului ei, acesta se afla intr-o situatie critica. Era extrem de speriat si ingrozit de tratamentul la care este supus din partea colegilor de celula. „Pe 4 noiembrie am fost in vizita la fiul meu, Ion Pirva, si mi-a spus ca se taie sau isi da foc de frica colegilor de celula. Dupa cazul celor trei tineri care au murit in incendiul produs in celula, mi-e foarte frica. Sint convinsa ca din cauza tratamentului de acolo copiii sint in pragul disperarii si sint in stare de orice fapta, chiar si sa se sinucida. Nu mai pot trai linistita, sint o mama aflata in pragul disperarii“, a povestit plina de durere mama tinarului. Femeia a plecat ingrozita acasa, dar nu a putut sta linistita stiind ca fiul ei este amenintat de colegi si a venit disperata la Craiova. Este hotarita, conform spuselor ei, sa faca absolut orice ii sta in putere pentru a-l scapa pe fiul ei de tratamentele „animalice“ din partea colegilor. „Sint opt arestati care se afla in aceeasi celula cu el si il ameninta permanent. I-au spus ca il taie si chiar erau pe punctul de a face asta daca nu tipa, cerind ajutor. Mi-a povestit ca l-au tras jos din pat si i-au spart nasul. Noroc ca a tipat, ca altfel nu stiu ce se intimpla“, a continuat Aurica Pirva.

Femeia sustine ca fiul ei a raportat cadrelor penitenciarului cele intimplate, dar acestea nu au facut nimic pentru a-l scapa pe tinar de chinurile la care este supus. „Este disperat, este capabil de orice, chiar sa-si ia viata. A raportat cele intimplate, dar n-au luat absolut nici o masura, nici macar nu l-au mutat din camera. La ultima vizita era atit de speriat si socat, incit nu l-am recunoscut“, a precizat tatal lui Ionut.

Vechea conducere a fost inlocuita, dar „naravul“ ba

In urma „revoltei“ din PMT Craiova, de la sfirsitul lunii septembrie, nu s-a schimbat nimic, in afara conducerii. Marinel Candidatu a fost destituit, pe postul vacant fiind avansat fostul lui aghiotant, lt. col. Viorel Najap. La primirea sesizarii din partea familie Pirva, presa a solicitat accesul in institutie pentru a sta de vorba cu tinarul, dar conducerea penitenciarului nu a fost de acord.

Loctiitorul comandantului s-a aratat chiar mirat de cele sesizate de parintii tinarului si, bineinteles, a respins acuzatiile aduse. „In urma sesizarii am mers si am discutat cu Ion Pirva. Tinarul a respins orice acuzatie, declarind ca toate cele spuse de parinti nu concorda cu realitatea. Am inteles ca nu exista nici un fel de probleme in camera in care sint tinuti detinutii printre care se afla si adolescentul in cauza. Atit detinutul, cit si conducerea penitenciarului nu au ce declara mai mult presei!“, a precizat telefonic Viorel Najap.

Sa speram ca situatia din septembrie nu se va repeta, ca nu va fi nevoie de decesul altor adolescenti pentru ca acestia sa fie intr-un final ascultati si tratati omeneste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS