23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate58 de tineri cu handicap au reusit sa se integreze in societate

58 de tineri cu handicap au reusit sa se integreze in societate

Asociatia Casa Europeana are nevoie in prezent de 100 de milioane de lei pentru amenajarea citorva apartamente care sint locuite de persoane cu handicap. Banii pentru reparatii vor fi solicitati de la bugetul Consiliului Local Craiova, urmarindu-se includerea lor pe lista investitiilor, pentru anul 2005. De asemenea, s-a solicitat si subventionarea a inca unui post de asistent social, care sa isi desfasoare activitatea la ferma din satul Motoci. Cei 58 de tineri care locuiesc in sase apartamente si doua case din judetul Dolj sint supravegheati doar de doi asistenti sociali. Majoritatea tinerilor au fost adusi din spitalele din Poiana Mare si Corlate si ajutati sa se integreze in societate. Asociatia are drept scop, dupa cum sustin reprezentantii ei, socializarea tinerilor cu virsta de peste 18 ani, care sufera de diverse handicapuri. Aceasta solutie este o alternativa a procesului de institutionalizare, realizat de institutiile statului.

„Initial, am avut diverse probleme cu vecinii din blocurile in care au fost mutati tinerii. Dupa un timp, vazind ca nu se poarta urit si nici nu ii deranjeaza, au inceput sa ii accepte. In prezent, avem relatii foarte bune si cu asociatiile de proprietari care administreaza apartamentele in care locuiesc ei“, a mentionat Sebastian Ghita, directorul Asociatiei Casa Europeana.

Copii considerati o rusine pentru parinti

Majoritatea celor care locuiesc in casele administrate de asociatie sint tineri care detin certificat de handicap gradele I si II. Majoritatea au reusit sa obtina un serviciu care sa le asigure existenta independenta, unii intemeindu-si chiar o familie.

„Tinerii au stat foarte mult timp prin spitale, abandonati de parinti. Cei care le-au dat viata ii considerau o rusine si au preferat sa ii indeparteze. Cind i-am adus in Craiova, unii nu aveau nici macar curaj sa iasa din casa. Treptat, cu ajutorul personalului nostru au reusit sa isi dobindeasca increderea in sine“, a continuat Sebastian Ghita.

In urma cu trei ani, din cauza diminuarii fondurilor, au mai ramas doar doi asistenti sociali care se ocupa de tineri. Pina anul acesta, asociatia a beneficiat de un sprijin important, oferit de fundatiile din strainatate. De altfel, parteneriatele cu danezii, englezii si chiar spaniolii au permis conducerii asociatiei sa ofere conditii tot mai bune pentru tinerii pe care trebuia sa ii ocroteasca. Citiva dintre acestia au reusit sa termine liceul, iar altii doar scoala gimnaziala.

Primaria ofera si o piine pe zi

In urma unui parteneriat incheiat intre asociatie si Primaria Craiova, aceasta a fost de acord sa asigure cite o piine pe zi pentru fiecare tinar din cele sase locuinte. Desi cantitatea pare infima, totusi municipalitatea este nevoita sa „scoata“ de la buget 100 de milioane de lei in fiecare an, in acest scop. De asemenea, 50 la suta din suma datorata la intretinere este achitata de primarie, cealalta parte fiind suportata de tineri. Restul de mincare care este pus la dispozitia lor este asigurat prin intermediul unei fundatii engleze si reprezinta o suma de aproximativ 20 de milioane de lei pe luna. In fiecare an, cu ocazia sarbatorilor, partenerii englezi trimiteau craiovenilor diverse sponsorizari. „Intrarea in NATO si apropierea de UE au indepartat asociatiile cu care noi aveam diverse relatii“, a incheiat Ghita. Drept urmare, singurul ajutor al celor 58 de tineri a ramas Primaria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS