12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistemul unic pentru apeluri de urgenta a devenit tinta glumetilor

Sistemul unic pentru apeluri de urgenta a devenit tinta glumetilor

La doar sase zile de la punerea in functiune, in judetul Dolj, a numarului unic pentru situatii de urgenta 112 au inceput sa curga si apelurile false. Potrivit operatorilor acestui serviciu, primele zeci de apeluri false au aparut inca din prima zi. „Nici nu am lansat bine acest serviciu si s-au si gasit persoane, in special tineri, care sa se joace la acest numar. Din fericire, nu am fost pusi pe drumuri degeaba, pentru ca verificam fiecare apel primit. Exista niste intrebari standard pentru orice situatie, pe care le folosim pentru cei care au o urgenta, apoi apelurile vor fi redistribuite Politiei, Pompierilor sau Ambulantei“, a declarat unul dintre operatorii de la Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenta Dolj.

De la sfirsitul saptaminii trecute, locuitorii judetului Dolj au la dispozitie un numar de telefon gratuit pentru apeluri de urgenta, unde pot solicita interventia imediata a Politiei, Ambulantei si Pompierilor.

Pisicile imobilizate in copaci nu vor mai reprezenta o urgenta

In primele sase luni de la introducerea noului sistem in Dolj, Politia, Serviciul de Ambulanta si Pompierii vor putea fi contactati si la numerele de telefon folosite pina in prezent. Din martie 2005, prin intermediul numarului 112, vor putea fi apelate si Jandarmeria, Protectia Civila si Politia de Frontiera.

Sistemul 112 este considerat o necesitate, deoarece media europeana a timpului de interventie in caz de urgenta este de cinci-sase minute, in timp ce, in Romania, primul-ajutor este primit dupa 15-20 de minute de la apelare.

Se estimeaza ca peste 2.000 de apeluri pot fi preluate zilnic la 112 Dolj, insa reteaua este pregatita ca in caz de calamitati sa poata face fata la 6.000 de apeluri. Toate persoanele din Dolj care au o urgenta pot apela numarul special gratuit 112, insa cei care faceau pina in prezent glume proaste dispecerilor de la Politie, Ambulanta sau Pompieri vor plati din propriul buzunar daca isi incearca norocul cu noul sistem.

„Orice numar de telefon de la care se apeleaza 112 poate fi vizualizat de operatorii nostri, iar apoi putem depista numele abonatului. Chiar si cei care suna de la telefonul mobil, cu numar ascuns, pot fi depistati. Amenzile sint intre unu si cinci milioane de lei. Cei obisnuiti sa faca glume proaste mai pot fi identificati si dupa amprenta vocala, deoarece fiecare convorbire o inregistram si o salvam in arhiva“, a mai precizat operatorul de la Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenta Dolj. Operatoarele doljene au trecut si de un test psihologic, pentru a putea face fata conditiilor de stres. Pisicile imobilizate in copaci, terminarea benzinei din rezervorul masinii sau accidentele rutiere soldate doar cu avarierea autovehiculelor nu vor mai reprezenta o urgenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS