5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte stiri

Exercitiu de democratiein satele doljene

Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Panaghia (ADCP), infiintata in ianuarie la initiativa unor profesori, a tiparit recent o brosura ce contine proiectul „Cum pot fi puternic“, avind ca scop convingerea cetatenilor de a participa la vot. Coordonatorul acestui proiect este Sabin Papusoiu, profesor de istorie la Scoala cu clasele I-VIII Salcuta-Calopar-Dolj. Brosura are 24 de pagini, a fost tiparita in 2.000 de exemplare si a fost difuzata gratuit in satele Belcin, Calopar si Panaghia. Directoarea Scolii Salcuta, Victoria Soare, membra in consiliul director al ADCP, spune ca asociatia este o organizatie nonguvernamentala, ale carei proiecte au fost si sint finantate de Institutul National Democrat din Romania: „Am fost sprijiniti de IND, precum si de Asociatia Pro Democratia. Am procedat si inaintea alegerilor locale cind ADCP a tiparit si difuzat brosura «Democratia pe intelesul tuturor». Rezultatele s-au vazut in ziua votului, deoarece schimbarea s-a produs ca urmare a venirii masive la urne a cetatenilor“. ADCP are mai multe proiecte materializate, ultimul fiind depus la Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, mai spune Victoria Soare.

La Severin a inceput Festivalul „Cintecele romanilor de pretutindeni“

La Drobeta Turnu Severin a debutat Festivalul International de Folclor „Cintecele romanilor de pretutindeni“. Eveniment de exceptie in viata culturala a urbei, editia a XI-a a festivalului-concurs este gazduita de Palatul Cultural „Theodor Costescu“ . Oaspetii, veniti din toate judetele tarii, din Republica Moldova, dar si din comunitatile romanesti din Bulgaria, Serbia si Ungaria, au participat, in deschiderea concursului, la o parada a portului popular. Festivalul este prezentat de Valeria Arnautu, iar presedintia juriului este asigurata de prof. univ. dr. Gheorghe Oprea. Alaturi de concurenti vor evolua si cintareti de muzica populara consacrati precum: Maria Ciobanu, Mariana Ionescu si Nineta Popa.

Oamenii de afaceri din Olt se pregatesc de bal

Cei mai prosperi oameni de afaceri din judetul Olt vor fi premiati de Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) cu prilejul ultimei editii a topului firmelor din judet. Premierea celor mai bune firme va avea loc pe 16 decembrie, la Hotelul Parc din Slatina. Alexandru Ilie, presedintele CCIA Olt, a spus ca in prezent se pun la punct ultimele detalii ale ceremoniei. „Si de data aceasta vom cauta sa organizam acest top al firmelor intr-un cadru cit mai festiv, unde vom acorda premii firmelor din judet care au obtinut rezultate deosebite in activitate. Vor fi premiate atit firme mari, dar si firmele mici si mijlocii“, a precizat Alexandru Ilie.

Programul de ingrijirela domiciliu continua

Parteneriatul de colaborare dintre Asociatia de Ingrijiri Comunitare „HELIOS“ si Primaria Craiova a fost aprobat in ultima sedinta a consiliului local. De asemenea, a fost admis si contractul de prestari servicii in vederea realizarii programului social de ingrijire la domiciliu a persoanelor virstnice. In cazul in care consilierii nu-si dadeau acordul, Serviciul de Asistenta Sociala nu ar mai fi putut acorda ingrijiri persoanelor in virsta. De altfel, de la inceputul anului doua astfel de fundatii au renuntat sa mai colaboreze cu institutiile locale din lipsa de fonduri. Beneficiarii ajutorului social prevazut de Legea nr. 416/2001 care nu se pot ingriji singuri pot solicita in continuare de sprijin gratuit din partea asistentilor sociali. Celelalte persoane care apeleaza la serviciile la domiciliu ale acestora sint nevoiti sa plateasca ajutorul solicitat, insa sumele sint insignifiante. O data cu sosirea anotimpului rece, angajatii primariei preconizeaza o crestere a numarului de solicitari privind ingrijirea la domiciliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS