14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoua invatatoare au infiat patru copii de la orfelinat

Doua invatatoare au infiat patru copii de la orfelinat

Doua invatatoare din satul Rugi, comuna Turcinesti-Gorj, au infiat patru copii de la orfelinat, pentru a nu se desfiinta o clasa din cauza numarului mic de elevi, una dintre ele urmind sa ramina o perioada fara loc de munca. Copiii locuiesc de trei ani cu cele doua mamici adoptive, chiar daca acestea au o virsta inaintata. Cele doua invatatoare au ajuns sa ii iubeasca pe micutii abandonati de familiile naturale ca si cind ar fi copiii lor. Nici micutii nu vor sa se mai desparta de parintii adoptivi, chiar daca unii sint doriti de cei care le-au dat viata. Cele doua invatatoare vor sa le construiasca o locuinta proprie si sa le intemeieze un viitor.

Valeria Corcoveanu si Maria Cornescu sint invatatoare la Scoala generala din satul Rugi, comuna Turcinesti, fiind vecine si prietene. In urma cu trei ani, acestea s-au hotarat sa ia in ingrijire patru copii de la Centrul de Plasament din Novaci, pentru a nu li se desfiinta clasa din cauza numarului insuficient de elevi, in acest caz postul uneia dintre ele urmind sa se desfiinteze pentru o perioada. Valeria Corcoveanu a luat in ingrijire gemeni, iar Maria Cornescu doi frati, un baiat si o fata. „Motivul pentru care i-am luat in ingrijire atunci a fost acela de a se mentine efectivul de elevi. Erau doua posturi de invatator si mai trebuia doi-trei copii in clasa. Ne-am gindit ca sint copii necajiti si au nevoie de un sprijin familial“, a spus Valeria Corcoveanu.

Gemenii Emanuel Constantin si Adrian Iliuta, de noua ani, au fost infiati de Valeria Corcoveanu, iar fratii Maria Roxana si Ion, de noua, respectiv 11 ani, au ajuns in grija Mariei Cornescu. „Cind au venit, nu stiau cum arata un animal sau o planta si nu erau nici botezati. I-am botezat noi. Acum stiu sa dea mincare gainilor si au animalul lor preferat“, a spus Valeria Corcoveanu.

„Ne spun mami si tati si nu se culca pina nu ne saruta“

„Eu am doi copii si fiecare este la casa lui. Unul este judecator, iar celalalt este asistent universitar. Acestia ii iubesc pe Roxana si pe Ion. Vin la ei cu dulciuri si bani. Tin foarte mult la ei“, a povestit Maria Cornescu.

Acum, Valeria si Maria se gindesc la viitorul copiilor, de care nu vor sa se desparta. „Copiii sint cuminti, respectuosi si sint indragiti de toata lumea din sat. Se simt foarte bine si nu vor sa mai plece de la noi. Mama lor naturala a vrut sa-i ia pe timpul vacantei, dar copiii nu au vrut. Am propus sa ne dea salariul de asistent maternal si la 18 ani sa le construiesc o camaruta linga noi. Ne spun mami si tati si nu se culca pina nu ne saruta. Ne iubesc foarte mult. Sotul ii plimba cu masina. Acum fac parte din familia noastra. Sint inteligenti si invata foarte bine. Nu vrem sa ne despartim de ei. Am fost cu ei in parc si s-au simtit foarte bine. Vorbeam cu sotul meu ca noi nu am fost cu copiii nostri in parc, dar pe ei i-am dus“, spune Valeria Corcoveanu.

Copiii aveau probleme de sanatate

Cind au fost infiati de cele doua invatatoare, cei patru copii au avut unele probleme de sanatate, dar si de adaptare. Maria Cornescu spune ca Ion avea probleme de comportament, pe fond psihic: „La inceput a fost mai dificil. Cind se supara, se dadea cu spatele si cu capul de perete, iar noaptea, cind dormea, facea in pat. Acum si-a revenit“.

Cele doua educatoare sint nemultumite ca primesc doar o alocatie de 670.000 de lei pe luna pentru fiecare copil. „Nu primim decit 670.000 de lei pe luna pentru fiecare copil. Banii nu acopera cheltuielile. Nu am primit nici rechizite, nici haine si nici bani de hrana. Un asistent maternal are un salariu, plus aceasta alocatie de 670.000 de lei si, o data la trei luni, primeste 1,5 milioane lei pentru haine, rechizite, hrana si de ce mai are nevoie un copil“.

Nu vor sa se intoarca in centrul de plasament si nici la parintii naturali

Emanuel, unul dintre gemeni aflati in ingrijirea Valeriei Corcoveanu, este acum in clasa a III-a. El spune ca ii place la scoala si in casa in care traieste acum: „E frumos aici si nu mai vreau sa ma intorc la casa de copii. Imi place la scoala. Materiile preferate sint matematica, franceza si limba romana“. Adrian spune ca face curatenie in casa, fiindca este si casa lui: „Iubim animalele si avem grija de ele si de casa. E casa noastra si trebuie sa o pastram curata“.

Maria Roxana si Ion nu isi mai aduc aminte la ce virsta au ajuns la centrul de plasament. Acestia nici macar nu isi cunosc mama. „Nu am vazut-o niciodata. Nu a venit niciodata la noi sa ne vada“, a spus Maria Roxana, care este in grija Mariei Cornescu. Fetita spune ca nu mai vrea sa plece din Rugi: „Imi place si vreau sa ramin aici. Cind voi creste mare, vreau sa ma fac profesoara“. Ion vrea sa fie fotbalist: „Ma duc cu vacile si mai ajut la treburile casei. Eu vreau sa ma fac fotbalist“.

La Scoala din Rugi cursurile se fac simultan

Numarul elevilor din comuna Turcinesti s-a diminuat de la an la an, din cauza ca multi parinti au preferat sa isi inscrie copiii la scolile din Tirgu Jiu. Din acest motiv, unele scoli sint in pericol de desfiintare. La Scoala generala din Rugi mai invata in clasele I-IV doar 21 de copii, iar in clasele V-VIII mai sint numai 30 de elevi. Si cei din clasele primare, dar si cei din clasele gimnaziale invata simultan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS