11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Nu inteleg care-i nemultumirea, ce handicap grav au de nu pot urca?“

„Nu inteleg care-i nemultumirea, ce handicap grav au de nu pot urca?“

Asteptind de peste patru ani din partea Primariei Craiova repartizarea unui spatiu in care sa-si desfasoare activitatea, membrii Asociatiei Persoanelor cu Handicap Fizic din Craiova impreuna cu membrii Asociatiei Cardiacilor Operati au hotarit depunerea unei singure cereri pentru obtinerea unui sediu. Dorinta le-a fost „implinita“, insa camera repartizata de RAADPFL este total incompatibila deficientei fizice a acestor oameni. Pentru a ajunge la incapere, persoanele cu handicap fizic din judet trebuie sa „escaladeze“ zeci de trepte. Angajatii RAADPFL nu „inteleg“ insa nemultumirea membrilor asociatiei, intrebindu-se nelamuriti „ce handicap au acesti oameni de nu pot sa urce scarile?“

In urma sedintei consiliului local de la sfirsitul lunii septembrie, oficialitatile si-au „amintit“ brusc, cu citeva luni inainte de alegeri, de miile de persoane cu deficiente care au solicitat de nenumarate ori o camera pentru desfasurarea programelor propuse.

Problema a fost preluata de Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), care a oferit cinci sedii pentru asociatii non-profit, locatiile fiind amplasate pe strada Nicolae Titulescu, la parterul blocurilor. Vestea ca au primit sediul mult asteptat i-a bucurat pe cei peste 3.500 de membri ai asociatiei. Dar, cum nici o minune nu tine prea mult, persoanele cu handicap fizic au avut „surpriza“ sa descopere ca, pentru a ajunge in incinta destinata, erau nevoiti sa urce peste 20 de trepte. Majoritatea membrilor au deficiente fizice grave, deplasindu-se cu greu ajutati de cadre, carucioare, cirje. „Ne-am bucurat enorm cind am aflat vestea ca vom primi spatiul dorit. Am acceptat chiar ca asociatia noastra sa fiinteze alaturi de cea a cardiacilor operati, in speranta ca vom primi mai usor o locatie. Dupa patru ani, am primit acordul autoritatilor. Cind am mers sa vedem „minunea“, am descoperit ca ne este imposibil sa ajungem in incapere. Ar trebui sa urcam zeci de trepte care inconjoara zona“, a declarat Lucian Pana, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Handicap Fizic din Craiova.

„Sintem persoane cu grave probleme de deplasare“

In incinta complexului in care au fost repartizate spatiile sint si usi situate la intrarea din spate a blocului, unde nu este nevoie de „escaladare“ a scarilor. Este insa un singur sediu situat in acest mod, dar care a fost repartizat Asociatiei Romilor Caramidari din Craiova. „Nu intelegem cum a fost posibila o asemenea gafa… Noi sintem persoane cu grave probleme de deplasare, sint membri care «merg» doar cu carucioare… Ne-a fost repartizat un sediu la care am fi nevoiti sa «urcam» un sir interminabil de scari. Nu au luat in considerare deficienta noastra? Este un spatiu incompatibil. Cind i-am rugat sa faca schimb intre sediul pe care ni l-au oferit si cel acordat Asociatiei Romilor Caramidari, ne-au spus sa ne ducem la presedintele romilor, care locuieste in cartierul Fata Luncii, sa-l intrebam pe el daca este de acord. Dar noi de-abia ne putem deplasa. Ce sa facem, sa plecam in carucioare prin Fata Luncii?“, a povestit nemultumit Lucian Pana.

Cu toate ca organele abilitate ale Primariei Craiova, cit si angajatii RAADPFL, care se ocupa cu repartizarea sediilor, se presupune ca stiu destinatia locatiilor pe care le dau in folosinta, llie Badescu, presedintele RAADPFL a declarat: „Cind se va ivi posibilitatea sa le oferim alt spatiu, ii vom avea in vedere. Dar nu inteleg care este problema. Cit de mare este handicapul lor, de spun ca nu pot sa urce scarile? Mai au insa o varianta, sa se inteleaga cumva cu presedintele Asociatiei Caramizarilor, sa faca schimb de spatii. Dar am inteles ca acesta nu ar fi de acord… In prezent, nu avem unde sa le dam alta incapere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS