11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate13 miliarde de lei pentru renovarea Teatrului National din Craiova

13 miliarde de lei pentru renovarea Teatrului National din Craiova

TNC nu mai este in subordinea CJ Dolj

Teatrul National din Craiova a fost trecut, in cadrul sedintei guvernului de la sfirsitul lunii octombrie 2004, din subordinea Consiliului Judetean Dolj in cea a Ministerului Culturii si Cultelor. Teatrul a asteptat mai bine de doi ani sa afle cui trebuie sa se adreseze, pentru a putea rezolva problemele cu care se confrunta. In aceasta situatie s-a ajuns dupa ce pe 13 iulie 1990 Primaria Craiova a cedat situatia patrimoniala si juridica a teatrului Ministerului Culturii si Cultelor, pentru ca in 2002 institutia sa fie trecuta iar sub autoritatea si finantarea Consiliului Judetean Dolj, raminind in acelasi timp si sub protectia ministerului. Din aceasta cauza, in cazul in care la TNC aparea o problema, reprezentantii erau nevoiti sa trimita scrisori pentru solutionare atit la CJ Dolj cit si la Ministerul Culturii si Cultelor.

„Ne-am confruntat cu aceasta situatie de foarte multe ori. Am pastrat chiar corespondenta dintre noi. In final, primeam raspuns de la ambele ca nici una nu se poate ocupa de problema respectiva. Am intimpinat pozitiv hotarirea guvernului, dar nu stim inca de la ce data va intra in vigoare“, a precizat Carmen Stefanescu, director economic al Teatrului National din Craiova. Conform ordonantei de urgenta, finantarea acestuia se va realiza din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat. In acest sens, Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa introduca modificarile care decurg din aplicarea acesteia in volumul si structura bugetului de stat pe anul 2004. Conform comunicatului din 28 octombrie, trecerea s-a realizat deoarece „Teatrul National din Craiova s-a afirmat in decursul timpului ca una dintre cele mai prestigioase institutii de spectacol din peisajul cultural din Romania, recunoscuta si pe plan international“, si nicidecum din cauza numeroselor plingeri ale reprezentantilor institutiei.

De fapt, CJ Dolj nu are nimic de transferat catre minister, deoarece doar „coordona“ sumele de bani primite de la buget si le defalca pe cele 12 luni.

Reparatii capitale in valoare de 13 miliarde de lei

Din lipsa de fonduri, teatrul nu a mai putut beneficia din 1996 de nici o reparatie majora. Atunci au fost realizate interventii doar pentru renovarea acoperisului, deoarece se afla in stare de degradare. In prezent, in proiectul de buget pentru 2005 realizat de TNC, au fost stipulate 13.250.000 de miliarde de lei pentru reparatii capitale. In aceasta suma sint cuprinse, printre altele, renovarea instalatiilor de incendii, dar si a punctului de alimentare cu energie electrica. O alta problema cu care se confrunta TNC se refera la centrala termica. Din cauza fisurilor, aceasta functioneaza nonstop, fiind nevoie de angajarea unui fochist. De asemenea, factura la gaze a crescut, fiind necesara alocarea unor sume mai mari. „Daca am inchide centrala noaptea, ar putea exploda din cauza ca nu este renovata. Acum asteptam sa ne fie alocati bani cit mai curind, pentru a putea sa punem la punct toate instalatiile“, a continuat Carmen Stefanescu.

Sponsorizari de un miliard de lei

Pentru a-si putea mari bugetul aferent anului 2004, conducerea teatrului a apelat la diversi agenti economici. Astfel, de la inceputul anului a fost primita suma de 951 de milioane de lei. Aceste sponsorizari sint distribuite pe proiecte bine stabilite si care urmeaza sa fie adoptate in sedintele CJ Dolj. „Banii primiti ne-au ajutat foarte mult in decursul acestui an. Ultima suma primita a fost de 65 de milioane de lei“, a incheiat Carmen Stefanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS