20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii strazii ajung greu intr-un centru medico-social

Oamenii strazii ajung greu intr-un centru medico-social

Spitalul de Urgenta Craiova a devenit adapostul saracilor, al oamenilor fara identitate, fara familie, fara casa. Saptaminal, in saloanele spitalului, apare un astfel de caz. Pentru rezolvarea unui caz social, trebuie urmat un adevarat circuit: politie, primarie, asistenta sociala. Astfel, aceste persoane trebuie sa stea internate luni de zile pina in momentul in care li se poate oferi un loc in unul din centrele medico-sociale ale judetului.

In urma cu doua saptamini, un echipaj al salvarii a gasit pe strada un barbat de aproximativ 40 de ani, a carui stare de sanatate era extrem de grava. Individul nu poseda asupra lui acte de identitate. In urma discutiilor cu acesta, medicii au aflat ca barbatul nu are casa si ca a mai fost internat in Clinica de Ortopedie a spitalului. „A stat internat la ortopedie avind nenumarate fracturi. A spus ca a suferit un accident rutier. Are aparat ghipsat la unul din picioare si la miini. Neavind acte si implicit nefiind asigurat, in Clinica de Ortopedie i s-au acordat doar ingrijiri medicale de urgenta. Pe 8 octombrie, barbatul a fost externat“, a povestit una dintre asistente.

Pentru a nu-l primi la Poiana Mare, medicii i-au infirmat diagnosticul

Medicii au luat legatura cu Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei si au descoperit ca barbatul are 37 de ani si se numeste Florin Croitoreasa. El are momente cind este cooperant, povesteste despre familia lui, spune ca a avut o locuinta, dar si momente in care face crize si devine practic de nerecunoscut. Florin Croitoreasa a fost consultat de un medic psihiatru al spitalului, care a declarat ca acesta are schizofrenie. Medicii au incercat sa-i gaseasca familia, au aflat ca are o fetita si au luat legatura chiar cu mama bolnavului. „Mama acestuia ne-a confirmat ca baiatul ei sufera de tulburari psihice accentuate si ca ea refuza sa il primeasca in aceasta stare sa locuiasca impreuna“, a mai spus una din asistentele care il ingrijeste.

Florin Croitoreasa a fost trimis la Spitalul din Poiana Mare, dar medicii de acolo au refuzat sa il primeasca. Au spus ca barbatul este cooperant, ca nu prezinta simptome ca ar suferi de schizofrenie, ci ca ar avea nevoie de ingrijiri medicale intr-o clinica de ortopedie sau eventual neurologie. Astfel, barbatul a ajuns de unde a plecat, in Spitalul de Urgenta Craiova.

Autoritatea Tutelara spune ca aceste cazuri ar trebui preluate de centrele medico-sociale

Medicii au solicitat apoi sprijinul primariei, pentru efectuarea anchetei sociale. Deoarece nu are acte, „cineva“ ar trebui sa ii faca buletin barbatului. Un asistent social ar trebui sa se ocupe de aceste demersuri, insa „nu sta in atributiunile lui“…

La Autoritatea Tutelara a Starii Civile Craiova am primit aceleasi raspunsuri evazive: „Urgenta spitalului ne solicita sprijinul in momentul in care se confrunta cu astfel de cazuri. Luam legatura cu politia, care ne identifica ultimul domiciliu al individului. Mergem acolo, ii cautam posibilele rude. Noi avem obligatia sa le intocmim doar dosarul social. Ar fi misiunea centrelor medico-sociale sa ii preia. Daca este cazul, ii ducem la Comisia de expertiza a persoanelor cu handicap, pentru a beneficia de o pensie“, a declarat Silvia Vidu, referend in cadrul Serviciului Autoritate Tutelara. Soarta lui Florin Croitoreasa depinde in final de „bunavointa“ organelor abilitate de a se implica pentru ca acesta sa obtina acte de identitate, sa i se intocmeasca dosarul cu ancheta sociala, pentru ca in final sa poata fi internat intr-un adapost medico-social…

Dar, cum majoritatea oamenilor strazii nu sint asigurati social, cu greu sint primiti in centre sociale, cei mai multi ajungind iar in strada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS