17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii se muta la casa pentru a primi gratuit lemne

Craiovenii se muta la casa pentru a primi gratuit lemne

Beneficiarii Legii nr. 416/2001 vor primi ajutoare pentru incalzirea locuintei, incepind cu 1 noiembrie 2004. Banii vor fi virati, timp de cinci luni, pina la sfirsitul lunii martie, anul viitor. Prin acest program vor fi achitate la furnizor cheltuielile privind consumul de energie termica sau de gaze naturale. In cazul in care pentru incalzirea locuintei sint folosite lemne, carbuni sau combustibili petrolieri exista doua posibilitati prin intermediul carora craiovenii pot primi ajutoare prin acordarea materialelor mentionate anterior sau prin majorarea cuantumului lunar al ajutorului cu suma prevazuta in lege.

„Ajutorul se acorda lunar, la cererea titularului ajutorului. Acesta trebuie sa depuna un formular pina la data de 25 a lunii curente, pentru luna anterioara, dar si cu zece zile inainte de data stabilita pentru plata socialului. Pentru a demonstra valoarea consumului trebuie sa aduca acte doveditoare privind consumul de energie termica sau gaze naturale in luna anterioara. In acest caz trebuie sa detina fie o dovada eliberata de asociatia de locatari sau factura insotita de contractul individual pentru furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale“, a precizat un functionar public din cadrul primariei.

Daca insa titularul ajutorului social nu este si titularul contractului individual de furnizare a energiei termice sau a gazelor naturale, ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda numai daca se prezinta un contract de acest gen incheiat de un membru al familiei beneficiare de ajutor social.

Lemnele gratuite – afacere pentru saraci

La Serviciul de asistenta sociala din cadrul primariei au sporit considerabil in aceasta luna cererile pentru acordarea gratuita de lemne. Situatia s-a agravat pentru ca datele din buletinul solicitantilor nu corespund cu cele prezentate de acestia in cereri. Acest lucru este posibil deoarece oamenii incearca prin orice mijloace sa obtina un ban in plus. Foarte multi craioveni au declarat ca locuiesc la casa, unii chiar s-au mutat la o ruda sau prieten, pentru a oferi credibilitate pe parcursul desfasurarii anchetei sociale.

„Stau la unul dintre baietii mei acasa, dar nu am mutatie aici. Anul trecut nici nu am stiut ca pot primi gratis lemne doar pentru ca iau ajutorul ala de la stat. Acum m-am pregatit din timp si mi-am depus cerere. Am aflat insa de la primarie ca trebuie sa se faca o ancheta sociala la mine acasa, ca sa fie siguri ca nu mint si iau lemnele sa le vind apoi“, a povestit una dintre beneficiarele Legii nr. 416/2001.

Conform legii, daca suma datorata este mai mare decit ajutorul cuvenit, primarul poate aproba achitarea catre furnizor a sumei reprezentind ajutorul prevazut de Legea nr. 416/2001, iar diferenta se achita direct de titularul ajutorului. In cazul in care suma este mai mica, primarul va aproba achitarea ei, iar diferenta pina la limita ajutorului social se plateste titularului de ajutor social. Cheltuielile cu incalzirea locuintei privind consumul de energie termica sau gaze naturale, platite direct de beneficiari, precum si cele achitate de primari furnizorilor se vor colecta in conturi deschise la banci comerciale, de catre distribuitorii si producatorii de energie termica sau gaze naturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS